De uitstoot van stikstof en fosfaat is tot 2011 afgenomen bij akkerbouwbedrijven, maar sindsdien is deze uitstoot niet verder gedaald.
De uitstoot van stikstof en fosfaat is tot 2011 afgenomen bij akkerbouwbedrijven, maar sindsdien is deze uitstoot niet verder gedaald. ANP / Lex van Lieshout

'Verduurzaming moet sneller'

17 december 2021 om 10:46

Onderzoekers wijzen op groene doelstellingen voor akkerbouw

WAGENINGEN (ANP) Het verduurzamen van de productie van aardappelen, groente en fruit gaat niet snel genoeg om verschillende groene doelstellingen te halen. 


Dat stellen onderzoekers van de Wageningen Universiteit in een onderzoek in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De doelstellingen zijn vaak opgesteld door het bedrijfsleven zelf of de overheid.

De uitstoot van stikstof en fosfaat is tot 2011 afgenomen bij akkerbouwbedrijven, maar sindsdien is deze uitstoot niet verder gedaald. De uitstoot van broeikasgassen in de glastuinbouw nam toe. Dat komt vooral omdat het totale aantal kassen ook toenam, waardoor het energieverbruik hoger lag.

Bij het verbouwen van aardappelen, groente en fruit worden vaak nog te veel gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Er worden nog te veel risicovolle stoffen gebruikt, zien de onderzoekers. Daarnaast krijgen medewerkers betrokken bij de teelt van aardappelen, groente en fruit vaak geen voorlichting over de gevaren van het werken met deze gewasbeschermingsmiddelen. Het nieuwe kabinet benadrukt in het coalitieakkoord ook het belang van het verduurzamen van gewasbescherming.


INSECTEN De gewasbeschermingsmiddelen kunnen een van de oorzaken zijn van de afname in het aantal insecten zoals bijen, hommels en vlinders. Een andere mogelijke oorzaak is de afname van akkerranden met bloemen die voor de insecten een bron van voedsel zijn. Wel zijn bepaalde schadelijke middelen voor deze insecten afgeschaft. Er wordt nog onderzocht wat voor effecten dat precies heeft op onder meer de bijen, hommels en vlinders.


De monitor van de Wageningen Universiteit zag ook een aantal positieve ontwikkelingen in het verbouwen van aardappelen, groente en fruit. Zo zijn er in de afgelopen drie jaar meer producten met een duurzaam keurmerk bijgekomen en is het leidingwaterverbruik laag bij het produceren van Nederlandse aardappelen, groente en fruit.