Van Gaal: afscheid na WK Qatar

17 december 2021 om 09:27

ZEIST (ANP) Louis van Gaal zit niet meer op de bank als het Nederlands elftal zich plaatst voor de finaleronde van de Nations League, die in de zomer van 2023 wordt afgewerkt. 


"Nee, dan is het wel meer dan genoeg", zei de bondscoach na de loting die Oranje aan BelgiĆ«, Polen en Wales koppelde. 

Het Nederlands elftal speelt volgend jaar juni de eerste vier groepswedstrijden van de Nations League. De laatste twee duels zijn voor september op de agenda gezet. De groepswinnaars van de vier poules van de hoogste divisie van de Nations League strijden in juni 2023 voor de eindzege. Van Gaal wil de Nations League ook gebruiken om het Nederlands elftal zo goed als mogelijk voor te bereiden voor het WK, dat op 21 november in Qatar van start gaat. "Als we ons niet voor het WK hadden gekwalificeerd, dan was ik al ontslagen geweest. Of waren we uit elkaar gegaan. Zo is mijn contract opgesteld. Nu blijf ik tot volgend jaar december, tot en met het WK." Daarna wordt er gekeken wie het stokje overneemt. "Het is misschien een utopie om te denken dat we wereldkampioen worden", stelde Van Gaal. "Er zijn landen die dat ook willen en misschien wel meer kwaliteit hebben. Maar ik geloof in het beste team. En daarom hebben we best kans."

De 70-jarige Van Gaal heeft geen interesse in de functie van directeur topvoetbal bij de KNVB, die vrijkomt omdat Nico-Jan Hoogma vertrekt. "Ik heb dat bij Ajax eens geprobeerd, maar dat is me niet goed bevallen."