Afbeelding
Gerwin van Luttikhuizen

Landelijk onderzoek naar intercitystop Barneveld-Noord

17 december 2021 om 10:25 Verkeer en vervoer

BARNEVELD Voor een eventuele intercitystop op station Barneveld-Noord zou de landelijke treindienstregeling volledig op de schop moeten. Ondanks kijkt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wel serieus naar deze optie: begin 2022 wordt gestart met een onderzoek naar de spoorcorridor Amersfoort-Apeldoorn-Deventer-Hengelo, waarin de kansen van een mogelijk nieuw station in Barneveld-Noord worden meegenomen.

Dit melden minister Barbara Visser en staatssecretaris Steven van Weijenberg in een brief aan de Tweede Kamer. Bij reizigers, de gemeente Barneveld en de Regio Foodvalley leeft al lange tijd de wens om bij Barneveld-Noord aan te haken op de intercity Amersfoort-Apeldoorn, zodat Valleilijn-reizigers niet meer eerst naar Amersfoort hoeven te reizen alvorens over te stappen op de intercity naar Apeldoorn. Inwoners van Barneveld, Apeldoorn en Ede zijn zo op de auto aangewezen, ondanks dat de plaatsen wel via het spoor verbonden zijn. 

Het inpassen van Barneveld-Noord op dat traject blijkt echter een ingewikkelde opgave. ,,Een extra intercitystop zorgt ervoor dat belangrijke overstapsrelaties niet meer mogelijk zijn in verband met de knopen Almelo, Hengelo, Deventer, Apeldoorn en Zutphen”, schrijven de bewindspersonen. Weliswaar zou het nieuwe station een uitkomst kunnen zijn voor tussen de 700 en 1100 reizigers, maar daar staat tegenover dat dit ook zorgt voor een extra reistijd van ongeveer drie minuten voor zo’n twaalfduizend reizigers.

Een eventueel nieuwe stop op Barneveld-Noord moet dan ook worden afgezet tegen alle landelijke ontwikkelingen voor de toekomst. De spoorcorridor Amersfoort-Apeldoorn-Deventer-Hengelo is één van de trajecten waar specifiek naar wordt gekeken, in samenhang met andere regionale, nationale en internationale opgaven, zoals de wens voor een versnelling van de verbinding naar Berlijn. 

Als alternatief voor de intercitystop op Barneveld-Noord ziet de gemeente Barneveld ook een sprinterdienst met Apeldoorn als mogelijkheid, met onder meer een nieuw station in Stroe. Of dit ook onderdeel wordt van het onderzoek, vermelden de bewindspersonen niet.

Ondertussen blijft de snelweg A1 dichtslibben. Een onderzoek van hetzelfde ministerie wees eerder dit jaar uit dat de bereikbaarheid van Midden- en Oost-Nederland slechter gaat worden en dat met name deze rijksweg slecht scoort. Donderdag verscheen bovendien de landelijke filetop-10, waarin het traject tussen Hoevelaken en Barneveld onveranderd op de tweede plaats prijkt. Er is inmiddels een ontwerp voor de aanpak van knooppunt A1/A30. Dit wordt nu in meer detail uitgewerkt. Wanneer het knooppunt werkelijk wordt aangepakt is nog niet bekend. Dit hangt mede af van de aanpak van knooppunt Hoevelaken. Daarvoor ligt momenteel geen planning, in verband met de stikstofproblematiek.

Jannes Bijlsma