Er zijn volgens de bezwaarmakers meerdere redenen om het plan voor de omstreden rondweg tussen de Stichtse rotonde en de Birkstraat in te trekken.
Er zijn volgens de bezwaarmakers meerdere redenen om het plan voor de omstreden rondweg tussen de Stichtse rotonde en de Birkstraat in te trekken. pixabay

Belangengroepen eisen bij Raad van State intrekking plan rondweg

16 december 2021 om 15:42 Rechtbank

AMERSFOORT/DEN HAAG Het eerder door de Raad van State definitief goedgekeurde bestemmingsplan voor de Westelijke Ontsluiting moet alsnog van tafel. Dat eiste de raadsvrouw van een aantal belangengroepen en omwonenden vandaag bij de Raad van State.

Het is een uitzonderlijk verzoek. Met de definitieve goedkeuring door de Raad van State is het bestemmingsplan juridisch onaantastbaar geworden. Het heeft een onherroepelijke status.

,,Als men elke keer een herzieningsverzoek indient, dan kun je aan die onherroepelijkheid ook geen recht meer ontlenen”, waarschuwde één van de rechters van de Raad. Wie over een onherroepelijk bestemmingsplan of een vergunning beschikt, moet er op kunnen rekenen dat die later niet alsnog kan worden vernietigd, was de boodschap.

NIEUWE FEITEN Maar volgens de raadsvrouw zijn er meerdere redenen om het plan voor de omstreden rondweg tussen de Stichtse rotonde en de Birkstraat in te trekken. De gemeenteraad wil het in elk geval niet. Ook al ligt het project nu stil, omdat geen enkele aannemer zich eraan wil branden en dezelfde gemeenteraad ook niet bereid is om er meer geld in te steken. Een definitief goedgekeurd bestemmingsplan is een zware troef die de gemeenteraad niet graag kwijtspeelt.

Ook al ligt het project nu stil, omdat geen enkele aannemer zich eraan wil branden en dezelfde gemeenteraad ook niet bereid is om er meer geld in te steken

Volgens woordvoerders van de gemeente is er hoop dat er nog geld loskomt van het rijk, de provincie en de Europese Unie. Ze verwachten ook dat het vlot trekken van het nu op een tekort aan geld gestrande project een belangrijk thema wordt bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in de stad.

De Raad van State moet nu beoordelen of de weigering van de gemeenteraad om het bestemmingsplan in te trekken terecht is. Dan moet er wel sprake zijn van nieuwe feiten, waarvan de Raad niet wist toen die het bestemmingsplan eerder goedkeurde.

TWIJFELACHTIGE VERKEERSMODELLEN De bezwaarmakers stellen dat die nieuwe feiten er ook zijn. ,,Er zijn achteraf gezien onjuiste invoergegevens gebruikt bij de verkeersmodellen”, stelde hun raadsvrouw. ,,Er was wel eerder om gevraagd, maar die hebben we nooit gekregen.” Na de goedkeuring door de Raad kwamen veel gegevens boven water, die een heel ander licht op de zaak geven.

Een woordvoerder van de gemeente ontkende dat er sprake is van opzettelijk onjuiste invoergegevens. En achteraf blijkt volgens hem ook dat de verkeersprognoses zo slecht nog niet waren. Er zou nog steeds een noodzaak zijn voor de nieuwe Westelijke Ontsluiting.

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).


Een ‘artist impression’ van de westelijke rondweg. - Foto: Gemeente Amersfoort

De stikstofberekening werd gedaan volgens de omstreden PAS-regeling die door de Raad van State inmiddels is vernietigd

MILIEU Een andere reden om het plan in te trekken is volgens de bezwaarmakers het feit dat de stikstofberekening vanwege het toekomstige verkeer werd gedaan volgens de omstreden PAS-regeling die door de Raad van State inmiddels is vernietigd. Het bestemmingsplan was toen al onherroepelijk en daardoor ontliep het een slachting. Het is volgens de bezwaarmakers zeer de vraag of het plan op dit moment nog aan de stikstofregels kan voldoen.

Eén van de woordvoerders van de gemeente stelde dat dit inderdaad het geval is. Het plan zou nog steeds niet leiden tot een verboden toename van stikstof. ,,We houden ook de vinger aan de pols”, aldus de woordvoerder.

De raadsvouw van de bezwaarmakers voerde aan dat het plan in elk geval niet rijmt met de duurzaamheidsambitie van de gemeente. ,,Is het wel een verstandige keuze?”

De gemeente heeft de aanwezigheid van de das in dit gebied bewust verzwegen

ONTHEFFING NATUURBESCHERMING De bezwaarmakers vinden ook dat de provincie nooit een ontheffing van de Wet natuurbescherming had mogen verlenen aan de gemeente voor werkzaamheden aan de weg die beschermde dieren kunnen verstoren. Die ontheffing is niet aangevraagd voor de das, die volgens de bezwaarmakers wel in het plangebied voorkomt.

,,Die aanvraag is bewust beperkt gehouden tot bepaalde diersoorten”, aldus hun raadsvrouw. Volgens haar heeft de gemeente de aanwezigheid van de das in dit gebied bewust verzwegen, terwijl de gemeente wel degelijk wist dat de das er leeft.

Het trieste bewijs daarvan is drie doodgereden dassen in dit gebied. Daarvoor heeft de gemeente inmiddels van de provincie een dwangsom opgelegd gekregen, omdat die de zorg voor dit beschermde dier niet op orde had.

De gemeentewoordvoerders en de provincie stellen dat er bij het verlenen van de ontheffing moest worden beslist over wat er is aangevraagd. Of een aanvraag volledig is en dus ook voor de das had gemoeten, is volgens hen juridisch gezien niet aan de orde.
De Raad oordeelt over enkele maanden.

Door de redactie