Afbeelding
Niek van der Snoek

Niek en Gerjan willen corporatie oprichten voor windmolens in Nijkerk

17 december 2021 om 08:00 Natuur en milieu

NIJKERK De gemeente Nijkerk doet onderzoek naar het plaatsen van twee windturbines en het inrichten van veertig hectare aan zonnevelden. Net als op andere plekken in het land willen vrijwillige energieadviseurs Niek van der Snoek en Gerjan Boer samen een coöperatie oprichten waarin inwoners van Nijkerk kunnen participeren. De opwek van groene energie blijft dan in eigen beheer, waardoor de inwoners ook kunnen meedelen in de opbrengsten.

Van der Snoek houdt net als Boer wekelijks keukentafelgesprekken met inwoners van de gemeente Nijkerk over verduurzaming van huizen. ,,We zijn nergens aan gelieerd. We refereren niet aan een bedrijf, maar adviseren op grote lijnen.” In de Regionale Energie Strategie zag Van der Snoek dat Nijkerk zich ten doel stelt zonnevelden en windmolens binnen de gemeentegrenzen te realiseren. 

Van der Snoek: ,,Mogelijke uitvoering daarvan kan aan de zakelijke markt worden overgelaten, bijvoorbeeld aan grote energieleveranciers als Eneco of Vattenfall. Maar die gaan dan ook met de opbrengsten aan de haal.” 

Natuurlijk heeft een windmolen nadelige effecten. Maar daar staat tegenover dat zo’n molen groene energie produceertWIND OP NIJKERK Dat moet anders kunnen, dachten Van der Snoek en Boer. Door een coöperatie op de richten, hopen ze veel leden te werven en te hen interesseren om een aandeel in de nog te bouwen windmolens te nemen. ,,De vraag is alleen: Gaan we een nieuwe coöperatie oprichten? Of gaan we het onder een bestaande vlag doen, bijvoorbeeld onder de coöperatie Zon op Nijkerk? Daar zit al een hoop expertise, de gesprekken daarover zijn gaande”, aldus Van der Snoek. 

Komende tijd willen Van der Snoek en Boer de plannen nader uitwerken en de bewoners van Nijkerk daarvoor enthousiasmeren. ,,Natuurlijk heeft een windmolen nadelige effecten, zoals het uitzicht, geluid en veiligheid. Maar daar staat tegenover dat zo’n molen groene energie produceert. Stel je voor dat dit ook jouw energie zou kunnen zijn! Daarvoor moeten we onze medeburgers over de streep zien te trekken.”

Niet iedereen is even enthousiast over de komst van windmolens in Nijkerk. Inwoners uit de wijk De Bogen maken zich juist zorgen over het uitzicht en het effect van de komst van de turbines. Ook vinden enkele inwoners dat ze niet goed bij het inspraakproces worden betrokken door de gemeente.

Die windmolens komen er overigens niet zomaar, dat zal mede afhangen van de uitkomsten van een milieu-effectonderzoek dat door de gemeente is opgestart. Daarbij wordt gekeken naar vele parameters zoals veiligheid, geluid en zicht. 

Wat de kosten betreft, dat gaat al snel in de papieren lopen. Van der Snoek en Boer hopen op veel belangstelling en gaan ervan uit dat zij dit voor een groot deel in coöperatief verband bij elkaar krijgen, maar wellicht ook de hulp nodig hebben van financiële instellingen. ,,Het is een gedegen investering waar financiers graag aan mee willen werken”, denkt Van der Snoek. 

Voor meer informatie kan contact opgenomen worden via info@windopnijkerk.nl

Door Maranke Pater