Doetinchem

Doetinchem

Politie vindt 545 kilo zwaar vuurwerk

(ANP) De politie in Doetinchem heeft woensdag in een kelderbox van een appartementencomplex aan de Kommedwarssteeg 545 kilo zwaar vuurwerk gevonden. Een bewoner van het complex is aangehouden.

Er werden dozen vol cobra’s en professioneel siervuurwerk aangetroffen. De kracht van dit vuurwerk is volgens de politie gigantisch en de schade is enorm als het misgaat. "Met de opslag zijn bewoners van het complex ernstig in gevaar gebracht", aldus de politie. Het vuurwerk is door een gespecialiseerd bedrijf meegenomen en wordt vernietigd

Dit jaar heeft de politie al tienduizenden kilo’s meer illegaal vuurwerk in beslag genomen dan in 2020.


Leersum

Gewonde door steekpartij in asielzoekerscentrum

(ANP) In Leersum is iemand gewond geraakt door een steekpartij, meldt de politie. Zij heeft een verdachte aangehouden. De identiteit van het slachtoffer en van de verdachte zijn nog niet bekend.

Het steekincident gebeurde donderdagochtend vroeg in een asielzoekerscentrum in de Hoogstraat in de Utrechtse plaats.


Nijmegen

Gemeente komt met nieuw beleid voor kamerverhuur

(ANP) Pandeigenaren mogen in het vervolg in Nijmegen niet meer zomaar drie of meer kamers verhuren in een gebouw, waarin wonen is toegestaan. Ze hebben daarvoor een aparte omgevingsvergunning nodig. Nijmegen wil daarmee voorkomen dat er in bepaalde wijken te veel panden worden ingezet voor kamerverhuur, terwijl de gemeente tegelijkertijd de schaarse betaalbare woningvoorraad wil beschermen.

Nijmegen is al sinds 2018 bezig om een einde te maken aan de "massale verkamering" in bepaalde wijken in de stad. Omwonenden van kamerpanden hebben daar overlast van en goedkopere koopwoningen komen te vaak in handen van huisjesmelkers, die de panden in zo veel mogelijk kamers opdelen. Maar de stad verloor steeds rechtszaken tegen beleid om daar een einde aan te maken. Vorig jaar besloot de gemeenteraad daarom om helemaal opnieuw te beginnen.

Verkameren van panden blijft in het nieuwe plan mogelijk, omdat Nijmegen net als alle studentensteden een groot tekort aan kamers heeft. Maar huiseigenaren moeten nu voor alle panden, ongeacht de waarde, en ook voor kantoorpanden een omgevingsvergunning aanvragen als ze studenten willen huisvesten. De gemeente beslist vervolgens of een pand en een buurt geschikt is voor kamerverhuur. "Nijmegen wil een gevarieerd woningaanbod hebben voor alle inwoners", aldus de gemeente.

De ontwikkelingen in Nijmegen worden door andere studentensteden op de voet gevolgd.