35 miljard extra voor klimaatmaatregelen

35 miljard extra voor klimaatmaatregelen

DEN HAAG (ANP) Het nieuwe kabinet belooft de komende tien jaar 35 miljard euro uit trekken voor klimaatmaatregelen. Dat geld komt via een zogenoemd klimaat- en transitiefonds beschikbaar. Het geld is onder andere bedoeld voor de aanleg van warmte-, waterstof- en elektriciteitsnetten. Daarnaast wordt het geld uitgegeven aan het verduurzamen van gebouwen en de mobiliteitssector. Het extra bedrag komt bovenop de al bestaande subsidieregelingen voor duurzame energie, de zogeheten SDE++-subsidie.

In het coalitieakkoord wordt ook gerept over het versnellen van de procedures omdat grote projecten op het gebied van energie-infrastructuur nu te traag vorderen, zo valt te lezen. Daar wil het nieuwe kabinet een slag in maken door bij dit soort procedures ook gebruik te maken van een aanpak die vergelijkbaar is met die van de Crisis- en Herstelwet. Die is bedoeld is om infrastructurele projecten te versnellen.

Volgens de opstellers van het coalitieakkoord is het belangrijk dat er voldoende vakmensen zijn om de klimaattransitie vorm te geven. Daarom wordt met onderwijsinstellingen, overheden en sociale partners gewerkt aan het opleiden van voldoende mensen. Waar nodig zullen ook mensen worden omgeschoold.


ANWB positief over rekeningrijden, maar wil eerlijke prijs

DEN HAAG (ANP) De ANWB vindt het een goede zaak dat de coalitiepartijen op termijn een vorm van rekeningrijden willen invoeren. Wel vindt de verkeersorganisatie dat hier een "eerlijke prijs" aan verbonden moet zijn voor de automobilist.

"Het nieuwe systeem mag voor de automobilist niet duurder worden", stelt de ANWB in een reactie op het coalitieakkoord. "Het moet simpel en betrouwbaar zijn en er moet rekening gehouden worden met de wensen en zorgen van de automobilist."

In het coalitieakkoord staat dat er in 2030 een vorm van rekeningrijden wordt ingevoerd en dat gebruikers van elektrische en fossiele auto’s beiden gaan meebetalen aan het weggebruik. Nu betaalt een eigenaar van een volledig elektrische auto nog geen motorrijtuigenbelasting.

Het betalen naar gebruik van de auto kan volgens CDA, VVD, ChristenUnie en D66 bijdragen aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Volgens de ANWB staat een meerderheid van zijn leden achter het idee.


Foodwatch blij met suikertaks en verlagen btw op groente en fruit

AMSTERDAM (ANP) Voedselwaakhond foodwatch is blij met het nieuwe regeerakkoord. Er komt een suikertaks, een verlaging van de btw op groente en fruit tot 0 procent en er komen bindende afspraken met de industrie over gezondere voedingsmiddelen. Ook gaan de accijnzen op tabak omhoog.

"Consumenten roepen al jaren om maatregelen om de ongezonde voedingsindustrie aan te pakken", aldus de consumentenorganisatie.