Ritsu Doan (rechts) was de gevierde man PSV. De Japanner scoorde twee keer.
Ritsu Doan (rechts) was de gevierde man PSV. De Japanner scoorde twee keer. anp / Olaf Kraak

Ritsu Doan neemt PSV bij de hand

Eindhovenaren moeiteloos naar achtste finales

EINDHOVEN (ANP) PSV heeft zich zonder problemen geplaatst voor de achtste finales van de KNVB-beker. De koploper van de Eredivisie versloeg degradatiekandidaat Fortuna Sittard met 2-0. Beide treffers kwamen van de voet van de Japanner Ritsu Doan.

PSV, met zes wijzigingen in het basisteam ten opzichte van het voorgaande uitduel zondagavond met NEC (1-2), had weinig te duchten van Fortuna Sittard. De Limburgers, ook met veel andere spelers dan afgelopen zaterdag in de gewonnen uitwedstrijd tegen PEC Zwolle (0-1), konden nauwelijks onder de Eindhovense druk vandaan komen.

PSV was echter slordig in de laatste fase van de aanvalsopbouw. In de voorste linie leed de thuisclub nogal veel balverlies en was ook de eindpass vaak niet zuiver genoeg. Daardoor kreeg de ploeg van trainer Roger Schmidt in de eerste helft niet veel grote kansen.

In de 28e minuut liet Doan zien dat hij niet alleen goed kan voetballen, maar ook prima kan afronden. De Japanner soleerde door de chaotische defensie van Fortuna en haalde bij gebrek aan tegenstanders vervolgens doeltreffend uit (1-0). PSV-doelman Joël Drommel hoefde voor de rust nauwelijks in actie te komen, maar maakte tijdens zijn spaarzame werk geen al te zekere indruk.

Met Bruma en Cody Gakpo voor Mario Götze en Carlos Vinícius begon PSV aan de tweede helft. Het was opnieuw Doan die zich onderscheidde. Met een fraai diagonaal schot in de verre hoek liet hij doelman Yanick van Osch kansloos: 2-0. Daarmee was het eenzijdige duel gespeeld.