Eerste Wikipedia-pagina voor 750.000 dollar geveild

(ANP/AFP) De allereerste pagina die op Wikipedia verscheen, is woensdag voor 750.000 dollar (664.000 euro) door veilinghuis Christie's verkocht als een non-fungible token (NFT). Dat is een niet-inwisselbaar kenmerk waarmee het eigenaarschap van digitale objecten met behulp van blockchaintechnologie wordt gegarandeerd.

De Amerikaanse ondernemer Jimmy Wales, die het platform op 15 januari 2001 oprichtte, schreef destijds "Hallo wereld" op de eerste pagina van Wikipedia. Het online object is als afbeelding in jpeg-formaat verkocht als NFT. Ook de computer waarmee Wales Wikipedia programmeerde is geveild, meldt Christie's. De Strawberry iMac leverde 187.500 dollar (166.000 euro) op.

Wikipedia is in de afgelopen twintig jaar uitgegroeid tot een platform waar maandelijks meer dan 250.000 mensen vrijwillig aan meewerken. Inmiddels bestaan er Wikipedia’s in 300 talen, waaronder het Nederlands. De website trekt maandelijks meer dan 15 miljard bezoekers.

De opbrengst van de veiling gaat naar WT.social, een project van Wales om een alternatief sociaal medium te creëren dat zonder advertenties functioneert.

Er worden steeds meer digitale objecten als NFT's verkocht, bijvoorbeeld de eerste emoticons :-) en :-(, de eerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey en de broncode voor het wereldwijde web eerder dit jaar.