Lancering van opvolger Hubble uitgesteld

Lancering van opvolger Hubble uitgesteld

KOUROU (ANP) De nieuwe ruimtetelescoop James Webb, de opvolger van de Hubble, gaat later naar de ruimte.


Het observatorium zou volgende week woensdag worden gelanceerd, maar dit wordt uitgesteld. De lancering is nu op zijn vroegst volgende week vrijdag, de dag voor kerst, maar misschien wordt het nog later.

Volgens de ruimtevaartorganisaties NASA (Verenigde Staten) en ESA (Europa) is er een "communicatieprobleem" tussen de ruimtetelescoop en de draagraket waarop hij is aangebracht. Dat moet worden opgelost.

De lancering gebeurt vanaf de Europese ruimtebasis Kourou in Frans-Guyana. Vanaf daar moet de James Webb naar zijn nieuwe werkplek vliegen, op ongeveer 1,5 miljoen kilometer afstand van de aarde.

De James Webb moet de opvolger worden van de beroemde ruimtetelescoop Hubble. Die nadert na meer dan dertig jaar het einde van zijn loopbaan. De nieuwe telescoop is groter en scherper, en moet daardoor dingen ontdekken die voor de Hubble verborgen zijn gebleven. De James Webb moet onder meer zoeken naar planeten waar misschien leven mogelijk is, verre sterrenstelsels en sporen van de oerknal.

Het project kost in totaal ongeveer 8 miljard euro. De nieuwe ruimtetelescoop is ongeveer zo groot als een tennisbaan. De kern is een 6,5 meter grote spiegel van goud en beryllium. Die vangt het licht uit de ruimte op.

De ontwikkeling van de James Webb ging moeizaam. Aan de telescoop wordt al sinds 1996 gewerkt en het was eerst de bedoeling dat hij al in 2007 zou worden gelanceerd, maar dat wordt bijna jaarlijks verschoven. Zo blijken de ontwikkelaars langer dan verwacht nodig te hebben om alle nieuwe technologie├źn aan boord goed te testen. Bovendien zijn er menselijke fouten gemaakt. Zo ontstonden er scheuren in een zonnescherm. Bij een trillingstest schoten zeventig bouten los. Ze vielen in de telescoop en een paar zijn nog steeds niet teruggevonden. Vorig jaar leidde de corona-uitbraak tot een nieuwe vertraging.