Afbeelding
Wouter van Dijk

Acht verdachten opgepakt voor ‘coronarellen’ in Barneveld

Misdaad

BARNEVELD De politie heeft acht mannen aangehouden die worden verdacht van geweld tegen leden van de Mobiele Eenheid tijdens ongeregeldheden in het centrum van Barneveld op zaterdag 8 mei. Dat gebeurde tijdens een demonstratie tegen de coronamaatregelen.

De acht verdachten zijn aangehouden op maandag 6 december, woensdag 8 december en maandag 13 december, meldt de politie donderdag in een persbericht. Het gaat om acht leden van een zogenoemde Defend-groep. ,,De verdachten zouden in mei tientallen ME’ers hebben belaagd met stokken, stenen en stalen pijpen. Daarnaast werden collega’s ook van achter in hun rug aangevallen, waardoor collega’s ook ‘face to face’ kwamen te staan met hun belagers en helmen werden afgetrokken’’, aldus de politie.

Het gaat om twee mannen uit Utrecht (46 en 62 jaar), een 35-jarige Amsterdammer, een 32-jarige inwoner van IJmuiden, een 51-jarige man uit Delft, een 53-jarige inwoner van Spijkenisse, een 42-jarige man uit Leeuwarden en een 27-jarige man uit Heerlen. De politie sluit niet uit dat nog meer aanhoudingen volgen.

ONDERZOEK De districtsrecherche Gelderland-Midden is het afgelopen half jaar in samenwerking met het Openbaar Ministerie bezig geweest met een grootschalig onderzoek naar de ongeregeldheden in Barneveld op 8 mei. De afgelopen twee weken leidde dit onderzoek tot acht aanhoudingen. Volgens de politie zijn er onder meer camerabeelden uitgekeken, getuigen gehoord en is er dinsdag 26 oktober uitgebreid aandacht besteed aan deze zaak in het tv-programma Opsporing Verzocht. ,,De informatie die het onderzoeksteam naar aanleiding van de uitzending heeft ontvangen, is zeer bruikbaar geweest’’, aldus de politie.

DIEPE SPOREN ,,Geweld tegen politiemensen laat diepe sporen achter bij hen’’, staat in het persbericht. ,,Wanneer politiemannen of -vrouwen te maken krijgen met agressie en geweld dat tegen hen is gericht, heeft dat enorme weerslag op de politieman en -vrouw. Dit kan ook enorme impact hebben op hun privéleven. De afgelopen maanden is uitgebreid gesproken met de collega’s die betrokken waren bij de ongeregeldheden in Barneveld. Zij kunnen rekenen op maximale ondersteuning vanuit de organisatie.’’

ONACCEPTABEL De politie benadrukt dat agressie en geweld tegen haar medewerkers ,,onacceptabel is’’. ,,De politie tolereert geen verbaal of fysiek geweld tegen politiemensen of andere hulpverleners en treedt er daadkrachtig tegen op. Welke vorm van geweld het ook betreft. Politiemensen werken de-escalerend als het kan. Als het moet, stappen zij naar voren en gaan de confrontatie niet uit de weg; voor de veiligheid van hulpverleners en burgers. Politieambtenaren hebben een verantwoordelijke rol in de samenleving en moeten zonder te worden gehinderd hun werk kunnen doen. Met wederzijds respect.’’

ZWAARDERE STRAFFEN De politie voert al jaren samen met het Openbaar Ministerie stevig beleid op het gebied van geweld tegen politiemensen en andere hulpverleners. ,,De politie pakt onderzoeken van geweld tegen hulpverleners voortvarend op en het beleid van het OM is erop gericht om veel zwaardere straffen te eisen. Politie en Justitie hanteren hier dezelfde aanpak: aangiftes worden altijd opgenomen en daders worden voortvarend door het Openbaar Ministerie voor de rechter gebracht.’’

NOODBEVEL De niet aangekondigde betoging van actiegroep Police for Freedom trok op 8 mei volgens de organisatie ongeveer duizend demonstranten. Burgemeester Jan Luteijn van Barneveld kondigde een noodbevel af. Een groot deel van de demonstranten vertrok na de afgesproken tijd, maar tientallen betogers zochten op de spoorovergang bij station Barneveld-Centrum de confrontatie met de politie. Ter plaatse werd niemand aangehouden.

Lees ook: ‘Escalatie was niet de bedoeling’

Afbeelding
Beeld van de ongeregeldheden op zaterdag 8 mei nabij station Barneveld-Centrum.