De top 10 van de CDA-lijst. vooraan in het midden lijsttrekker Daan de Vries, Henk Smit staat rechts vooraan.
De top 10 van de CDA-lijst. vooraan in het midden lijsttrekker Daan de Vries, Henk Smit staat rechts vooraan. CDA

Oud-fractieleider Henk Smit (CDA) wil terugkeren in Barneveldse raad

Politiek

ZWARTEBROEK Oud-CDA-fractieleider Henk Smit hoopt op een terugkeer in de Barneveldse gemeenteraad. Zijn partij heeft de inwoner van Zwartebroek op de verkiesbare vierde plaats gezet: plek 4. Vier jaar geleden behaalden de christendemocraten vijf zetels. 

Smit begon in februari 2013 in de Barneveldse raad, toen toenmalig fractievoorzitter Bernard Schermers de politiek de rug toekeerde. Nog hetzelfde jaar bombardeerde zijn partij hem tot lijsttrekker voor de verkiezingen van een jaar later. In 2015 stopte de Zwartebroek alweer met het raadswerk: hij kon dit niet meer combineren met een nieuwe baan. Destijds gaf hij al aan niet uit te sluiten ooit te zullen terugkeren. Die kans krijgt hij bij de komende verkiezingen.

Barnevelder Daan de Vries voert de CDA-lijst bij de komende verkiezingen aan. Hij is de huidige fractieleider. Bovenaan de lijst zijn geen volledig nieuwe namen. Maarten Schipper uit Barneveld is de nummer twee en de huidige vice-fractievoorzitter. Ook de nummers 3, 5 en 6 van de lijst zitten nu al in de raad. Dit zijn respectievelijk Anne van der Meer (Barneveld), Roel van den Broek (Barneveld) en Gert Bouwman (Terschuur). 

Verderop de lijst staan wel enkele nieuwe namen. Op plek zeven staat de hoogste echte nieuwkomer: Mathijs Gijsbertse, onderwijzer uit Stroe. Een Gardereen bezet de achtste plaats: Huub van Leijenhorst. Sanne Hendriks uit Barneveld bezet plek negen en CDA-bestuursvoorzitter Jan Slot completeert de top-10. Andere bekende namen op de lijst zijn autohandelaar Geurt Buurman uit Voorthuizen (11), de oud-wethouders Eppie Fokkema (14) en Allard Fledderus (15) en lijstduwer Gera Siemeling uit Barneveld.