Windmolens langs de A30 tussen Lunteren en Ede.
Windmolens langs de A30 tussen Lunteren en Ede. Gerwin van Luttikhuizen

'In het belang van onze (klein)kinderen'

16 december 2021 om 11:51

p 1

NIET BAGATELLISEREN Pro'98-raadslid Martin Lentink gaf aan dat zijn partij de mogelijke hinder van windmolens niet wil bagatelliseren, maar hamerde vooral op het grote belang van de energietransitie ,,om onze aarde leefbaar te houden voor onze kinderen en kleinkinderen.” 

In zijn ogen zijn alle procedurestappen die de gemeente de afgelopen jaren heeft gezet op het gebied van grootschalige windenergie, in alle openheid besproken en vastgesteld. CU-raadslid Lukas Scheijgrond voegde toe dat de gemeente ook daadwerkelijk iets gedaan heeft met de inbreng van de inwoners. ,,Het college heeft goed gekeken naar de geluids- en slagschaduweffecten. Ook worden er maatregelen genomen om de overlast te minimaliseren.” 

Shane Lasscher (Burger Initiatief) onderstreepte in zijn betoog het belang van vaststellen van deze structuurvisie. ,,Deze spelregels geven bescherming als er straks echt keuzes gemaakt moeten worden. Als we dit nu niet vaststellen, moeten initiatieven worden beoordeeld op het huidige beleid en dat is niet in belang van onze inwoners."


DOOF VOOR ZORGEN Oppositiefracties Lokaal Belang en VVD meenden echter dat de andere partijen doof waren voor de zorgen vanuit de samenleving. ,,Inwoners hebben ons zo vaak aangeschreven, acties gevoerd, zijn komen inspreken om de meerderheid van de raad en het college op andere gedachten te brengen”, sprak LB-fractieleider Mijntje Pluimers. ,,Tevergeefs.”

Theo Bos (VVD) benadrukte het belang van draagvlak in dit dossier en refereerde aan de oproep van drie actiecomités, deze week, om dit te meten door middel van een peiling. ,,De meeste andere partijen hier denken dat er wel draagvlak is. Waarom dan die haast om dit plan erdoor te drukken?”


Fel was het debat tussen Bos en Pluimers aan de ene kant en Maarten Schipper (CDA) aan de andere. Zijn partij wees eventuele windturbines op recreatieterrein Zeumeren in 2017 al nadrukkelijk af, toen daar een golf van verzet op gang kwam nadat er een concreet plan werd gelanceerd. Nu steunden de christendemocraten de Structuurvisie en de komst van twee of drie hoge windmolens aan de andere kant van de snelweg. ,,Wat is toch het verschil tussen Zeumeren-Zuid en Harselaar-Noord?”, vroeg Pluimers aan Schipper. ,,Je zegt eerst: we zetten ze écht niet bij Zeumeren hoor! Maar het is nu toch ongeveer hetzelfde gebied. Hiermee houd je je inwoners eigenlijk voor de gek.” 

Bos voegde toe: ,,Het verschil is toch slechts honderd meter?” Schipper reageerde dat het zoekgebied dat nu wordt aangewezen veel groter is en daarmee de afstand tot de recreatieplas.


VOOR DE BÜHNE Die uitleg zinde Bos niet. ,,Dat klinkt mooi voor de bühne, maar daar trapt toch niemand in? Hier word ik een beetje boos om.” 

Schipper raakte geprikkeld. ,,Misschien bent u er een beetje boos over dat de windmolens niet op uw eigen grondgebied komen”, hiermee refererend aan het feit dat de VVD-leider zelf enige tijd in gesprek was over een initiatief van Topwind Holding en Valley Power voor windturbines ter hoogte van de Esvelderbeek en de Hanzeweg. Eerder dit jaar stapte hij uit dit project. Burgemeester Jan Luteijn kwam tussenbeide in het debat.

Pluimers kwam ook stevig in botsing met Lentink (Pro'98). Ze vroeg hem hoe zijn partij de leefbaarheid van de inwoners wil garanderen, met het aannemen van de structuurvisie. Hierop verweet Lentink Pluimers ‘korte termijn electoraal winstbejag'. ,,Mevrouw Pluimers heeft het maar steeds over de inwoners van nu. Van iemand die in het onderwijs werkt, verbaast het mij dat ze die ervaring niet meeneemt in haar gedachte over hoe de toekomst er voor die kinderen zal uitzien.”


DRAAGVLAKMETING Voorstellen van Lokaal Belang, zoals het laten uitvoeren van de draagvlakmeting en het doen van aanvullend onderzoek, werden door de meerderheid verworpen. Na hoofdelijke stemming werd de Structuurvisie Wind vastgesteld, met Lokaal Belang en VVD tegen. Initiatiefnemers kunnen vanaf nu bij de gemeente Barneveld aankloppen om op Harselaar windturbines te realiseren. Hiervoor zal het bestemmingsplan nog wel moeten worden gewijzigd.


ENERGIEBEDRIJF Opvallend was nog het voorstel van SGP, Pro’98 en ChristenUnie om onderzoek te laten doen naar het oprichten van een gemeentelijk energiebedrijf. Het project Tegenstroom in de Haarlemmermeer zou hierbij als voorbeeld kunnen dienen: een groen energieproject van die gemeente zonder winstoogmerk. Zo’n bedrijf zou kunnen helpen bij het realiseren van minimaal 51 procent lokaal eigenaarschap, zo is de gedachte van de partijen. Wethouder Didi Dorrestijn zegde toe dit te willen onderzoeken, waarna het voorstel werd aanvaard met tegenstemmen van Lokaal Belang en VVD.