Er zijn afspraken gemaakt over de betaalbaarheid van huurwoningen

16 december 2021 om 11:28

p 1

Voor een deel van die ambitie is de ontwikkeling inmiddels gestart. Zo wordt momenteel gebouwd aan de Amersfoortsestraat in Barneveld (27 eenheden voor De Rozelaar, voor begeleid wonen), in woonwijk Holzenbosch in Voorthuizen (36 zorgappartementen en 34 sociale huurappartementen in Het Voorthuis), 15 grondgebonden seniorenwoningen aan de Paulus Potterstraat in Voorthuizen en 22 appartementen in de eerste fase van woonwijk Woudse Erven in Barneveld.


NIEUWE PLANNEN Voor de komende jaren tot en met 2025 staan daarnaast toevoegingen van sociale huurwoningen op de rol in onder meer woonwijk Bloemendal in Barneveld (157 woningen) verdere ontwikkeling en De Burgt in Barneveld (80 woningen), Oostbroek in Kootwijkerbroek (27 woningen), woonwijk Terschuur-Noord (20 woningen), ‘t Wulperveld in Stroe (13 woningen), de tweede fase van Holzenbosch in Voorthuizen (24 woningen) en de tweede fase van Dwarsakker in Zwartebroek (16 woningen). Daarnaast zijn er verschillende nieuwe zogeheten inbreidingsontwikkelingen op komst, onder meer in Barneveld en Garderen.


PROJECTEN Binnen de overeenkomst zijn niet alleen afspraken gemaakt over de betaalbaarheid van huurwoningen, maar ook over onder meer duurzaamheid, het bevorderen van doorstroming, het aanpassen van woningen zodat mensen langer thuis kunnen blijven wonen en de inzet op een veilige woonomgeving. Twee proefprojecten, die nu ook in de lijst afspraken staan, vallen op. Zo is de woningstichting gestart met het project ‘Van Groot naar Beter’, met als doel dat senioren die nu in een grote eengezinswoning wonen, gemakkelijker kunnen doorstromen naar een seniorenwoning of appartement. Een actueel lopend project in de Voorthuizense wijk De Wheem is daar een voorbeeld van. 


Het tweede project betreft de mogelijke introductie van ‘Friends huurcontracten', waarbij het juridisch en praktisch mogelijk wordt voor twee, drie of vier vrienden - die samen geen huishouding vormen - om toch gezamenlijk een woning te huren. Als de projecten positief uitpakken, neemt de gemeente Barneveld deze mogelijk op in de nieuwe huisvestingsverordening, die in 2023 wordt geactualiseerd.


HUURVERHOGING De nu vastgestelde afspraken zijn overlegd met Huurdersvereniging Barneveld, die vooral ook kijkt naar de betaalbaarheid van huurwoningen. Woningstichting Barneveld overlegt jaarlijks met deze vereniging over de eventuele huurverhoging. Met de gemeente Barneveld loopt daarnaast het project ‘Vroeg erop af’, gericht op het op tijd voorkomen van schulden en achterstallige huur.