Parijs

Parijs

Macron ziet Duitse en Franse ideeën samenkomen

(ANP/AFP) De Franse president Emmanuel Macron zei tijdens een gezamenlijke persconferentie met de nieuwe Duitse bondskanselier Olaf Scholz dat hij de Franse en Duitse ideeën ziet samenkomen. Vooral over Europa hebben de landen dezelfde gedachten, volgens Macron.

De Franse president sprak Scholz tijdens diens eerste buitenlandse bezoek als bondskanselier aan met het informele 'tu', Frans voor jij, en met zijn voornaam Olaf.

,,We hebben allebei het verlangen om met onze landen samen te werken en we hebben een sterk en vastberaden geloof in Europa, ik weet dat we dat de komende maanden en jaren nog nodig zullen hebben", aldus Macron. Ook Scholz sprak tijdens het persmoment zijn wens uit voor een sterk Europa.

Het is volgens de bondskanselier belangrijk dat ,,in dezelfde richting" wordt gehandeld en er samenwerking plaatsvindt. ,,En daarom was dit niet alleen een vriendelijk bezoek, maar een bezoek dat meteen heel concreet alle problemen aan de orde stelde die in de nabije toekomst op het spel zullen staan", aldus Scholz.

Scholz zei onder meer dat beide landen de noodzaak zien om iets te doen aan klimaatverandering. De bondskanselier ging ook nog in op de aanstaande Olympische Winterspelen in Beijing en over de situatie in het oosten van Oekraïne. Scholz zei dat hij met andere landen in gesprek wil over de Spelen, die door meerdere landen worden geboycot vanwege de mensenrechtenschendingen door China in de provincie Xinjiang. Over Oekraïne zei de Duitser dat het goed is dat er een gesprek tussen de VS en Rusland is geweest.


Brussel 

Belgische televisiemaker legt zich neer bij #metoo-veroordeling

(ANP) De Belgische tv-maker Bart de Pauw legt zich neer bij zijn veroordeling voor het lastigvallen van vrouwen. Hij gaat niet in beroep.

De Pauw kreeg vorige maand een halfjaar voorwaardelijke gevangenisstraf voor het belagen van zes actrices en andere vrouwen met wie hij samenwerkte. Als ook zijn slachtoffers en het Openbaar Ministerie geen beroep aantekenen, is die straf definitief.

De 53-jarige presentator, acteur en programmamaker toonde zich eerder teleurgesteld over de uitspraak, maar vindt ,,de rust nu belangrijker dan het juridische gevecht. Ik hoop oprecht dat deze strafzaak na vier jaar kan stoppen, niet alleen voor mezelf, maar vooral ook voor mijn gezin, mijn familie, mijn medewerkers en uiteindelijk voor iedereen die in dit dossier betrokken was", laat hij weten.

De Pauw bombardeerde zijn slachtoffers, onder wie de bekende actrices Maaike Cafmeyer en Lize Feryn, onder meer met opgewonden tekstberichten. Hij blijft die zelf afdoen als onschuldig geflirt, al bood hij tijdens de rechtszaak wel zijn excuses aan.

Het besluit van De Pauw kan ook gevolgen hebben voor zijn rechtszaak tegen Omroep VRT.