De Britse Boris Johnson verliest in hoog tempo de steun van kiezers.
De Britse Boris Johnson verliest in hoog tempo de steun van kiezers. Epa/chris j. Ratcliffe / Pool

Johnson verliest steun kiezers

Populariteit van premie brokkelt heel snel af

LONDEN (ANP/RTR) De populariteit van premier Boris Johnson en de steun voor zijn regerende Conservatieve Partij brokkelt zienderogen af, komt naar voren in een reeks enquêtes onder Britse kiezers. Sinds zijn aantreden in 2019 is het vertrouwen in de Britse premier niet zo laag geweest.


Mede door het recente rumoer over een kerstfeest van Johnsons medewerkers, waarbij in december vorig jaar coronaregels zouden zijn overtreden, is oppositiepartij Labour in de peilingen voor het eerst de regerende Conservatieve Partij voorbijgegaan.

Nog maar een op de drie kiezers zegt de Conservatieve Partij te steunen, een daling van 36 naar 33 procent in een week. Labour daarentegen kreeg er in dezelfde week virtueel 4 procent aan stemmen bij, een stijging van 33 naar 37 procent, komt naar voren in een enquête van YouGov die vrijdag in The Times werd gepubliceerd. De goedkeuring voor de premier in een aparte peiling daalde daarin eveneens flink.


KERSTFEEST Driekwart van de ondervraagden gelooft namelijk dat er inderdaad vorig jaar een kerstfeest van zijn medewerkers was waarin de coronaregels werden overtreden. Van de ondervraagden gelooft 68 procent dat Johnson daarover niet de waarheid sprak toen hij dat ontkende.

Deze winter zijn er in elk geval geen plannen voor een kerstfeest in Downing Street 10, het kantoor en de ambtswoning van de Britse premier. Zijn woordvoerder liet weten dat de regering zich wil richten op de coronapandemie.

Het houden van een kerstfeest ligt zeer gevoelig, omdat recent beelden zijn opgedoken waarin Johnsons medewerkers grappen maken over een kerstfeest tijdens de lockdown van vorig jaar. Kerstfeesten waren destijds niet toegestaan vanwege de strengere coronamaatregelen die toen golden. Dit jaar kunnen ze wel doorgaan.

De premier heeft zijn excuses aangeboden voor de video, maar ontkent dat er een kerstfeest heeft plaatsgevonden. Volgens Britse media was Johnsons belangrijke communicatieadviseur Jack Doyle een van de tientallen aanwezigen op het feest. De woordvoerder heeft gezegd dat de premier het volste vertrouwen heeft in Doyle.