Clubs: 'Met sluiten van stadions schiet niemand iets op'

10 december 2021 om 19:36

ZEIST (ANP) De profclubs hebben collectief hun ongenoegen laten blijken over het voetballen in lege stadions. De clubs vinden het onzin dat ze al weer een paar weken zonder publiek moeten spelen. ,,Het sluiten van stadions is niet nodig, niemand schiet hier iets mee op", zeggen ze in een campagne.


Het demissionaire kabinet besloot vorige maand om voorlopig geen publiek meer toe te staan bij alle sportwedstrijden, zowel bij de profs als amateurs. Het was een van de maatregelen om het snel stijgende aantal coronapatiĆ«nten in ziekenhuizen terug te dringen. Volgens het kabinet zorgt het weren van publiek voor minder reisbewegingen en minder kans op verspreiding van het coronavirus. 

De clubs geven op hun sociale media antwoord op vier vragen die er leven onder de fans. ,,Helaas moet er van 'Den Haag' nog steeds in lege stadions worden gevoetbald, maar is dat ook zinvol? Lees hier de feiten", zetten ze boven het bericht. Daarin benadrukken de clubs dat stadionbezoek voor zo ver bekend nauwelijks heeft geleid tot besmettingen. Ook bestrijden ze de suggestie dat het leidt tot veel reisbewegingen. ,,Er zijn zo'n 200.000 stadionbezoekers op in totaal 17,6 miljoen Nederlanders. Zij reizen gespreid, want de negentien wedstrijden per week zijn verdeeld over drie dagen. Een groot deel van de supporters gaat bovendien lopend of op de fiets naar het stadion. Bij veel clubs woont 80 procent van de bezoekers op minder dan 5 kilometer afstand." De profclubs wijzen er op dat in de meeste landen in Europa de supporters nog steeds welkom zijn in de stadions. In Duitsland gelden sinds kort wel beperkingen. ,,Nederland is een uitzondering. Dat zie je ook bij de clubs die Europees voetbal spelen, zij missen het thuisvoordeel dat hun tegenstanders wel hebben." Volgens de clubs is de maatregel om in lege stadions te spelen dan ook niet zinvol. ,,Er was al geen wetenschappelijk bewijs dat het sluiten van stadions nodig was en na een maand zonder publiek zijn de besmettingscijfers niet of nauwelijks gedaald."