Den Haag

10 december 2021 om 20:54

Onderwijsvakbond: gooi zelf de
scholen dicht

(ANP) Onderwijsvakbond Leraren in Actie (LIA) roept basisscholen op om al een week voor de kerstvakantie uit zichzelf te sluiten. Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde een dergelijke sluiting, maar het kabinet wilde daar tot nog toe niet aan.

Op veel basisscholen is echter een noodsituatie ontstaan, zegt LIA. ,,Door de vele quarantaines, uitval door zieke leerkrachten en leerlingen, ontstaat er weer nieuwe achterstand. Zo komen we in een vicieuze cirkel terecht."

Daarbij is een veilige werkomgeving ,,een recht", zegt de vakbond. Dus moeten de scholen zelf het heft in handen nemen. ,,Scholen die nu met de handen in het haar zitten, mogen kiezen voor het welzijn en de veiligheid van hun personeel en de gezinnen die bij de school betrokken zijn. De basisschool is geen kinderopvang."

Scholen moeten ook niet de ,,springplank zijn van waaruit leerlingen en personeel in grote aantallen het virus verspreiden, op kerstavond of aan de tafel van het kerstdiner, waar mogelijk kwetsbare familie en vrienden risico’s lopen op ernstige gezondheidsschade".

Vakbond AOb gaat niet in op de oproep van LIA, maar herhaalt wel het standpunt dat het de ,,minst slechte oplossing" is om de kerstvakantie een week eerder te laten beginnen. "Van normaal onderwijs is op veel plekken geen sprake. Het is schandalig dat de minister het zo lang boven de markt laat hangen. Dit verdient weer geen schoonheidsprijs. We willen weten waar we aan toe zijn", laat een woordvoerster weten.

Besturen van basisscholen zijn verdeeld over de vraag of de scholen een week voor de kerstvakantie al dicht moeten, meldde de PO-Raad donderdag op basis van een peiling onder de leden: 55 procent van de schoolbesturen is tegen een week sluiting met afstandsonderwijs voorafgaand aan de kerstvakantie.


Rotterdam

Rotterdam biedt excuses aan voor het slavernijverleden

(ANP) Het Rotterdams college van burgemeester en wethouders biedt excuses aan voor deelname van de stad in het koloniale en slavernijverleden. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb deed dat namens het college tijdens een besloten bijeenkomst vrijdagmiddag in de Laurenskerk.

,,Het college neemt institutionele verantwoordelijkheid voor de deelname van vroegere stadsbesturen", schrijft Aboutaleb in een brief aan de gemeenteraad. Het stadsbestuur zegt wel voorzichtig te zijn om met een beschuldigende vinger naar individuen uit het verleden te wijzen. 

Vrijdag was het de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, voor het college een reden om de excuses op deze dag te maken, omdat het een belangrijke verbinding ziet met mensenrechten in het heden. ,,Het verleden kunnen we niet veranderen, de toekomst wel." 

De excuses volgden op een aantal onderzoeken - in opdracht van de gemeenteraad - naar het slavernijverleden van de stad.