Miranda:,,Geitenmelkzeep is voor iedere huid goed.”
Miranda:,,Geitenmelkzeep is voor iedere huid goed.” Arnoud J Spaaij

Geitenmelkzeep [geurt]

10 december 2021 om 13:15

Online en in diverse winkels in de omgeving staat de zeep te geuren en alles volgens de regels van de NVWA. Maar ruikt die zeep niet naar geiten of bokken? Miranda begint te lachen. „Dat is zo’n beetje de meest gestelde vraag die we krijgen. En misschien ook wel logisch hè? Die bokken hebben best wel een luchtje bij zich. Maar nee, we hebben allerlei geurtjes, van lemon tot eucalyptus, maar naar geiten ruiken doet de zeep niet.” 

Met enige trots legt Miranda een stuk zeep op tafel. Het is fraai verpakt in een doosje. „Dit is ons product nu. Daar hebben we het afgelopen jaar aan gewerkt. Maar ik moet wel zeggen: als ik vooraf had geweten wat er allemaal bij komt kijken, had ik er nog een keertje extra over nagedacht,” begint Miranda haar verhaal.


MINIMELKMACHINE Melkgeiten hadden ze al. Miranda van den Hoven-Huijskes en Tom Huijskes hebben dan ook boeren bloed door de aderen stromen. Tom werkt in de kalverhouderij en Miranda is docent veehouderij aan Aeres MBO in Barneveld. En ook al wonen ze midden in Achterveld, de zorg voor dieren is een onderdeel van hun leven. „In september 2020 hakten we de knoop door,” vertelt Miranda tijdens de rondleiding langs haar veestapel. Een veestapel die overigens niet alleen uit melkgeiten bestaat. Nieuwsgierige koppen van enkele alpaca’s reiken over het hek. Ernaast staan schapen en daar tussendoor prikken een aantal nandoes hun snavels om te kijken of er wat te eten valt te stelen. 

De melkgeiten komen uit het land aangelopen. „Als het regent komen ze meestal wel naar binnen. De geiten hebben we al jaren, altijd al met de wens ook echt wat met ze te doen. Daarom hebben we een cursus zeepmaken gevolgd. Maar daar bleef het niet bij. Het is een natuurlijk product en je brengt het in contact met je huid. Daarmee moet het product en ook de verpakking voldoen aan allerlei regels. We hebben een minimelkmachine aangeschaft. Melken konden we al. Maar met alle eisen waaraan we moesten voldoen, kregen we wel de deksel op onze neus. Maar goed, we hadden A gezegd en dan moet je ook B zeggen. Het heeft goed een jaar geduurd voor we alles voor elkaar hadden. Eigenlijk hebben alle ingrediënten een certificaat en iedere batch krijgt een code waardoor de hele cyclus van de productie terug te vinden is. Alles wordt getoetst. We hebben er een consultant bij betrokken want we willen het ook graag echt goed voor elkaar hebben.”

RIJPEN Het gaf Miranda en Tom wel de tijd om ondertussen ook een volwaardige productlijn zeepjes van het merk Huijskes & Hoven neer te zetten. „We hebben een blokhut gekocht en de helft ingericht als melkstal. De andere kant is de productieruimte. We dachten aanvankelijk nog ‘We beginnen wel thuis in de keuken,’ maar met alle regels kregen we al snel in de gaten dat de werkelijkheid anders is. Terwijl het ook weer niet zo ingewikkeld is hoor. Kijk”, zegt Miranda terwijl ze ondertussen een staafmixer tevoorschijn haalt. „We werken met een gewone keukenmixer. De productie doen we meestal op vrijdag. Daarna moet de zeep nog een poos rijpen. Net zoals met kaasmaken. Eigenlijk doen we het met boeren nuchterheid. We hebben een heel open proces en laten graag zien wat we doen. Wat er in de zeep verwerkt wordt en wat er bij komt kijken.”


ALLES IN ÉÉN Op dit moment leveren driegeiten de melk. „Die drie hebben voldoende melk voor de hoeveelheid geitenmelk die we nodig hebben voor de wekelijkse productie aan zeep. De andere geiten hebben we droog gezet en die mogen in het voorjaar voor nageslacht zorgen. Ja voor de toekomst,” zegt Miranda, „want we hebben nog nieuwe zeeprecepten voor de toekomst op de plank liggen.”

Tom en Miranda houden hun geiten op het erf van Miranda's broer. Dat blijkt een unieke combinatie. ,,Niet omdat het ook nog mijn ouderlijk huis is maar uniek is dat de melkproductie en de verwerking op één locatie gebeurt. Ook daarom zijn we trots op wat we nu met onze dieren doen.”

De geiten springen zelf op het melkplateau.
Er zijn bonte melkgeiten en een aantal toggenburgers.