Feestelijkheden rondom de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst, in de foyer van het Schaffelaartheater.
Feestelijkheden rondom de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst, in de foyer van het Schaffelaartheater. Foto van 't Land

Nederlands Douane Orkest kiest Barneveld als thuisbasis

10 december 2021 om 17:11 Kunst

BARNEVELD Het Nederlands Douane Orkest, een semi-professioneel landelijk muziekgezelschap, strijkt de komende jaren neer in Barneveld. Vrijdagmiddag tekende een afvaardiging van het orkest samen met het Barneveldse Schaffelaartheater een contract, waarin is afgesproken dat het Barneveldse theater de komende vier jaar de landelijke thuisbasis voor dit orkest is.

Dat betekent dat het orkest hier vanaf januari wekelijks op de woensdagen repeteert, attributen en uniforms opslaat en dat het gezelschap vanuit Barneveld vertrekt voor optredens.

ZEER WELKOM ,,Het Nederlands Douane Orkest bevindt zich momenteel in een fase van ontwikkeling en verdere professionalisering’’, aldus Maarten Beneker, hoofd Douane Muziekorganisatie. ,,De afgelopen dertig jaar repeteerden we in een sportcomplex. Bij onze verdere professionalisering past ook een professioneel onderkomen, zoals dit theater in Barneveld, heel goed. Wij voelen ons hier nu al zeer welkom.’’

IMPULS Theaterdirecteur Ronald de Wilde is ook erg blij met de samenwerking. ,,Want dit geeft ons theater zowel een artistieke als een economische impuls. Dat het orkest ons theater uitkiest als thuisbasis, bevestigt onze goede reputatie als theater en cultuurcentrum. We voelen ons wat dat betreft bevoorrecht. De aankondiging van deze samenwerking vormt bovendien een heel mooie afsluiting van een uitdagend theaterjaar, maar vooral ook het begin van een mooi nieuw perspectief.’’ Volgens De Wilde zorgt de samenwerking met het landelijke orkest ervoor dat het theater én Barneveld landelijk nadrukkelijker op de kaart staan. 

Bij de feestelijke ondertekening van het contract, in de foyer van het theater, was vrijdagmiddag ook burgemeester Jan Luteijn aanwezig. Mevrouw A. Ligthart, directeur Douane Landelijk Kantoor Bedrijfsvoering, ondertekende de overeenkomst namens de Douaneorganisatie.

RUIM ZEVENTIG LEDEN Het Nederlands Douane Orkest bestaat momenteel uit 18 professionele en 57 semiprofessionele muzikanten uit het hele land en staat onder leiding van Björn Bus. Het orkest treedt gemiddeld 24 keer per jaar op, tijdens onder meer concerten, taptoeshows en bij de begeleiding van artiesten. Het gezelschap bestaat uit een symfonisch blaasorkest en een slagwerkgroep, maar uit de groep muzikanten worden ook geregeld kleinere gezelschappen zoals ensembles en een bigband geformeerd. 

Donderdag en vrijdag gaf het orkest nog een matinee-kerstvoorstelling in het Schaffelaartheater, samen met zangeres Berget Lewis. Aanvankelijk was het de bedoeling dat het orkest deze week één avondvoorstelling zou geven, maar vanwege de coronamaatregelen werd die voorstelling omgezet in twee middagvoorstellingen.

Wouter van Dijk

Afbeelding
Afbeelding