Dorpshuis De Essenburcht in Kootwijkerbroek.
Dorpshuis De Essenburcht in Kootwijkerbroek. ///

Opnieuw rijkssteun voor Barneveldse dorpshuizen

10 december 2021 om 15:06 Maatschappelijk

BARNEVELD Er komt opnieuw corona-rijkssteun voor de Barneveldse dorpshuizen. Voor het eerst krijgen ook de nieuwe dorpshuizen in Voorthuizen en Garderen financiële steun in deze vorm.

Er komt nog eens 25.000 euro vanuit de rijksoverheid beschikbaar om tekorten aan te vullen die zijn ontstaan door de coronacrisis. Dit wordt verdeeld onder de besturen van de dorpshuizen in De Glind (Glindster), Kootwijkerbroek (De Essenburcht), Stroe (De Hofstee), Garderen (De Wardborg) en Zwartebroek (De Belleman) en exploitant Sebto BV van het dorpshuis De Eng in Voorthuizen. De dorpshuizen gaan al bijna twee jaar zwaar gebukt onder de coronaregels, omdat veel feesten en partijen zijn afgelast. Elk dorpshuis ontvangt nu 4187 euro.

Vier van de zes dorpshuizen kregen in 2020 al financiële steun van het rijk en de provincie. Ieder trokken zij 40.000 euro uit, waarmee de dorpshuizen allemaal 20.000 euro ontvingen. Dit gold niet voor De Wardborg in Garderen en De Eng in Voorthuizen. Zij gingen pas in november 2020 in bedrijf: beide dorpshuizen zijn gloednieuw en werden gedurende de eerste coronagolven opgeleverd. Via een andere weg ontving de exploitant van De Eng wel een gedeeltelijke compensatie (20.000 euro) van zijn verlies aan inkomsten.

De gemeente Barneveld vindt het nu reëel om deze beide dorpshuizen eveneens voor de beschikbaar gestelde rijkssteun in aanmerking te laten komen. Het bedrag van 25.000 wordt overgemaakt aan de gemeente, waarna die het verdeelt. Stichting De Wardborg heeft de gemeente inmiddels laten weten een tekort te verwachten op het eerste jaar dat ze in bedrijf zijn geweest. De Eng-exploitant heeft aangegeven inkomsten te missen uit niet-ontvangen huur van verenigingen en organisaties die hadden toegezegd zaalruimten te huren, maar later hun reserveringen moesten annuleren in verband met nieuwe beperkingen.

Jannes Bijlsma