Afbeelding
Bas van Helden

Rechter legt bomenkap bij Pastoriebos Voorthuizen stil

10 december 2021 om 14:36 Natuur en milieu

VOORTHUIZEN De voorzieningenrechter heeft ingestemd met het verzoek van Voorthuizenaar Bas van Helden om de bomenkap in het Pastoriebos in Voorthuizen stil te leggen.

Vrijdagochtend werd gestart met de kap van 59 bomen, op gronden tussen de Kerkstraat, Jan Steenstraat en Rembrandtstraat, die in het bezit zijn van de Hervormde Kerk Voorthuizen. Het college van burgemeester en wethouders kende de vergunning hiervoor op 14 oktober toe aan projectontwikkelaar Van Bekkum. Die gaat er een appartementencomplex bouwen en een parkeerterrein aanleggen, waar de afgelopen jaren veel om te doen was.

Van Helden meent dat de kap illegaal is en diende daarom het verzoek in bij de Raad van State. Omdat er vrijdag onvoldoende tijd is om tijdig een zitting te organiseren om alle partijen te horen, besloot de rechtbank het verzoek toe te kennen. Dit ook om te voorkomen dat zich onomkeerbare gevolgen voordoen, vooruitlopen op de inhoudelijke behandeling van de zaak. De datum voor de zitting is nu vastgesteld op donderdag 6 januari. De voorzieningenrechter zal dan beoordelen of de stillegging kan worden opgeheven of niet. In afwachting daarvan mogen de bomen niet verder worden gekapt. 

De kap van de bomen startte vrijdagochtend. Volgens Van Helden waren er afspraken gemaakt met de gemeente Barneveld over de manier waarop de bomen zouden worden gekapt. Hij wilde dat de ondergroei gespaard zou blijven. De gemeente erkende tegen deze krant dat die afspraak er ligt, maar dat het daarbij alleen gaat om de dertig bomen die op gemeentelijke gronden staan en inmiddels dood zijn. De bomenkap waar vrijdag mee werd begonnen, staan op gronden van de hervormde kerk. Van Helden bestrijdt dat de afspraak alleen over de gemeentelijke bomen zijn gemaakt.

Jannes Bijlsma