Bert Roordink, bestuurslid van de Barneveldse Industriële Kring (BIK). ,,Natuurlijk is beloning belangrijk, maar je moet ook plezier in je werk hebben."
Bert Roordink, bestuurslid van de Barneveldse Industriële Kring (BIK). ,,Natuurlijk is beloning belangrijk, maar je moet ook plezier in je werk hebben." HeliFlight.nl

Barneveldse bedrijven worstelen met tekort aan vakkundig personeel

12 december 2021 om 06:41 Economie

BARNEVELD Duizenden euro’s legt het bedrijf Kok Dak & Wand uit Uddel op tafel voor een nieuwe montagemedewerker. Ook het huidige personeel krijgt dit bedrag. Het schetst haarfijn de schaarste aan vakkundig personeel en de moeite die ondernemers doen om een oplossing te vinden. ,,Bedrijven in de meeste branches zitten ontzettend omhoog”, reageert Bert Roordink, bestuurslid van de Barneveldse Industriële Kring (BIK).

Duizenden euro’s legt het bedrijf Kok Dak & Wand uit Uddel op tafel voor een nieuwe montagemedewerker. Ook het huidige personeel krijgt dit bedrag. Het schetst haarfijn de schaarste aan vakkundig personeel en de moeite die ondernemers doen om een oplossing te vinden. ,,Bedrijven in de meeste branches zitten ontzettend omhoog”, reageert Bert Roordink, bestuurslid van de Barneveldse Industriële Kring (BIK).

Hij vindt dat elke ondernemer zelf keuzes moet maken in de manier waarop hij zoekt naar de mogelijkheden en laat zich voorzichtig uit over de specifieke financiële actie. ,,Het is misschien iets van deze tijd. Anderen schakelen een headhunter of een bureau in, dat kost ook serieus geld.”

Of het nu in de zorg, de techniek of de logistiek is, Roordink weet dat er nauwelijks sectoren zijn die niet kampen met het probleem om goed personeel te vinden. ,,Overal worden goede mensen gezocht. Aan hen is tekort. Dat is jammer. Iedereen zit met dezelfde uitdaging en zoekt naar een creatieve oplossing.”

MONTEURS De werkloosheid in de gemeente Barneveld schommelt tussen de één en twee procent. In deze relatief kleine groep zit een grote diversiteit aan personen, zoals statushouders en mensen met en zonder werkervaring. ,,Er zijn bijzonder weinig mensen beschikbaar en dan is het nog de vraag of je ze wel kunt inpassen in je bedrijf. Wij zoeken bijvoorbeeld monteurs, terwijl het echt een mooi en uitdagend vak is als je een goede monteur bent. Het is lastig om bekwaam personeel te vinden, of mensen die zich snel kunnen ontwikkelen om een beroep goed uit te oefenen.”

Roordink zegt dat het nijpend gebrek aan goede mensen in de hand werkt dat sommige ondernemers de vakmensen bij elkaar proberen weg te lokken. ,,Ik zie dat niet zo snel gebeuren in onze branche, maar naarmate dit proces langer aanhoudt, wordt het risico dat dit gebeurt groter. Ik vind dit principe niet zo handig, want daar los je het probleem niet mee op. Als je mensen immers min of meer ‘koopt’, is dat niet zo’n goede basis om er te komen werken. Natuurlijk is beloning belangrijk, want iedereen moet in zijn primaire levensbehoefte voorzien en wil wel een huisje kopen of een keer op vakantie. Dat gunnen we iedereen. Maar je moet ook plezier en uitdaging in je werk hebben. 

Als je kijkt naar de top drie waarom mensen voor een baan kiezen, staat de beloning niet op nummer één. Het gaat er vooral om of mensen het werk leuk vinden, of ze zich ergens kunnen ontwikkelen en of ze voldoende vrije tijd hebben. Dat vinden ze vaak veel belangrijker dan de beloning. Met name jongeren willen het naar hun zin hebben, al moeten ze ook een boterham kunnen verdienen natuurlijk. Want als je veertig uur in de week of nog meer werkt, kun je het maar beter naar je zin hebben, toch?”

TOMORROW Hij is erg blij met de mooie initiatieven die er in Barneveld zijn om te werken aan het vraagstuk. Hij wijst op de Barneveldse Techniek Opleiding (BTO), waar mensen opgeleid worden en tegelijk een baan hebben. ,,Ze werken al tijdens hun opleiding. Dat vind ik supermooi. Dit is meer voor de praktische beroepen. Dat personeel hebben we heel hard nodig, want we draaien in Barneveld ontzettend veel productie. Kijk maar naar bedrijven zoals Brink Staalbouw. Daar hebben ze veel man- en vrouwkracht nodig. Bovendien hebben we in Barneveld nog een supermooi initiatief: ‘Barneveld Tomorrow’. Zij zijn de schakel tussen hoogopgeleide talenten en het bedrijfsleven. Zij doen dat door talenten te faciliteren met stages en bijbanen in Barneveld. Zo zien zij welke mooie bedrijven we hier hebben en behouden wij ons lokale talent. We hebben in Barneveld veel vooraanstaande bedrijven, zoals Jansen Poultry, Moba en Leertouwer. Die zijn echt vooruitstrevend.”

Creativiteit is nodig om het tekort aan personeel op te lossen. Roordink wijst op de statushouders (vluchtelingen) die zich in Nederland willen vestigen. ,,Zij zijn vaak gebonden aan regels. In het begin mogen ze een aantal maanden niets doen, want ze moeten inburgeren. Dat is gewoon jammer. Mijn ervaring is dat mensen er een beetje aan gaan wennen en het steeds lastiger is om terug te komen in het arbeidsproces als je ze een half jaar weinig tot niets laat doen.”

Bovendien denkt Roordink dat het verstandig is om te proberen jongeren die in Barneveld opgroeien voor hun woonplaats te behouden. ,,Wanneer ze gaan studeren, is het erg zonde als zich buiten de regio gaan vestigen. Dan kunnen wij ze niet meer inzetten. Terwijl Barneveld gewoon een ontzettend mooie plaats is om te wonen en te werken. Daarom moeten we erin investeren om jongeren zover te krijgen dat ze hier gaan wonen en werken. Gelukkig maakt Barneveld Tomorrow zich hier hard voor en zijn de positieve ontwikkelingen hiervan zichtbaar.” 

BRANCHE Hij onderkent dat de beroepen tegenwoordig ingewikkelder zijn geworden dan zo’n dertig jaar geleden en dat de ontwikkelingen sneller gaan. ,,Toen ik jonger was, waren er minder prikkels en gingen de ontwikkelingen minder snel. Ik vraag me weleens af of we met z’n allen in staat blijven om dit bij te houden. 

Ik zit bijvoorbeeld in de autobranche. Die is in het algemeen redelijk traditioneel, maar er zijn wel veel ontwikkelingen. We gaan meemaken dat een deel van de mensen in deze branche dit erg leuk vindt en daar voor gaat, terwijl een ander deel die ontwikkelingen misschien niet kan bijbenen. Dat is best heftig. Want er wordt veel van mensen gevraagd. 

Een kreet die veel gebruikt wordt is ‘Je moet een leven lang leren’. Ik denk ook dat het zo is. Maar het is nog niet zo eenvoudig om iemand die twintig jaar hetzelfde deed, warm te krijgen voor iets anders.”

WRIJVING De gevolgen voor bedrijven die geen personeel kunnen vinden, zijn soms groot. Roordink legt uit dat hij normaliter een bestelde auto na zo’n acht weken binnen kreeg. Tegenwoordig heeft hij regelmatig te maken met meer dan een half jaar levertijd. ,,Dit komt door personeelsgebrek, maar ook door groot gebrek aan materialen. Bovendien hebben bedrijven te maken met hogere energiekosten, om maar eens iets te noemen. Dat is een enorm stijgende lijn. Er is schaarste aan mensen, materialen, energie en we willen ook nog verduurzamen. Dus zijn er voldoende uitdagingen. Maar ik zeg altijd: zonder strijd geen overwinning en zonder wrijving geen glans. Zo sta ik er wel in en ik weet dat de Barneveldse ondernemer niet snel opgeeft en ontzettend creatief is. Dat heb ik wel gemerkt in de coronatijd, toen de BIK in samenwerking met de gemeente een coronadesk had opgezet. Daar is veel gebruik van gemaakt, terwijl ook heel veel ondernemers zelfstandig de problemen oplosten. We komen wel door deze periode heen en we komen er ook nog wel sterker uit. We kunnen best trots zijn op waar we nu staan in Barneveld, als je ziet wat er nu allemaal in de wereld gebeurt.”

Freek Wolff

Bert Roordink, bestuurslid van de Barneveldse Industriële Kring (BIK). ,,Natuurlijk is beloning belangrijk, maar je moet ook plezier in je werk hebben.