Utrecht

3 december 2021 om 21:01

Meer dan duizend mensen willen helpen bij boostervaccinaties

(ANP) Vele honderden mensen hebben zich vrijdagavond aangemeld om te helpen bij de boostercampagne tegen het coronavirus. In de eerste uren dat de site GGDreservisten.nl online was, hebben ongeveer 1500 mensen zich geregistreerd, laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland weten.

Mensen die kunnen en willen helpen met prikken zetten voor de boostercampagne kunnen zich op die site aanmelden. Dan gaat het bijvoorbeeld om voormalige zorgmedewerkers of medische studenten, aldus demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). 

Volgens de GGD-organisatie komen de aanmelders ,,vanuit alle hoeken van de samenleving. Fantastisch dat het in zo'n korte tijd al zo veel reacties heeft opgeleverd."

In de Tweede Kamer en vanuit de samenleving klonk de afgelopen week juist kritiek dat mensen die willen helpen met de boostercampagne, geen gehoor kregen bij het ministerie. Kort voordat de site vrijdag online stond, zei De Jonge nog dat de site ,,over een paar dagen" in de lucht zou zijn.


Den Haag

Militairen gaan helpen bij prikken

(ANP) Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland heeft Defensie gevraagd om ondersteuning op de priklocaties, bevestigt een woordvoerder van Defensie vrijdag. Daardoor kan het departement nu kijken hoeveel mensen er nodig zijn en waar zij ingezet worden. Maandag weet het waar de medewerkers ingezet worden.

De mensen moeten eerst opgeleid worden voordat zij kunnen helpen op de priklocaties. Maandag wordt er over de trainingen ook meer duidelijk. ,,Er is dus wat tijd nodig, maar verder gaat dat heel snel", aldus de woordvoerder.

De regionale GGD'en voeren de meeste vaccinaties uit. De koepel van de gezondheidsdiensten bevestigt dat Defensie om hulp is gevraagd. Hun eerste inzet is op 13 december, laat een woordvoerster weten. 

De militairen gaan in elk geval aan de slag in de regio's Gelderland-Midden (Arnhem, Ede en omstreden) en Zuid Holland-Zuid (Dordrecht) en in de provincie Drenthe. Later gaan ze ook naar Twente. Het Defensiepersoneel gaat er vaccineren, maar ook helpen bij het ontvangen van burgers en bij de administratie.


Utrecht

'Neuszelftest voldoende betrouwbaar bij symptomen'

(ANP) Een antigeen neuszelftest is voldoende betrouwbaar om corona mee op te sporen als de gebruiker symptomen heeft, maar niet als die ontbreken. Dat maken onderzoekers op uit de resultaten van een nader onderzoek naar de betrouwbaarheid van een dergelijke test bij bijna 3000 personen, die over enkele dagen officieel zullen worden
gepubliceerd.