De Belgische minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.
De Belgische minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. EPA/Stephanie Lecocq

België kan kinderen vaccineren

3 december 2021 om 20:22

Nog meer acties om virus te bestrijden

BRUSSEL (ANP) België heeft met farmaceut Pfizer een deal gesloten over 336.000 kindervaccins die nog deze maand geleverd worden. In januari komen er 400.000 doses bij, maakte de Belgische minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke bekend na afloop van het Overlegcomité waar strengere coronamaatregelen voor België werden aangekondigd. Wat hem betreft worden de 736.000 prikken zo snel mogelijk bij de 5- tot en met 11-jarigen gezet voor wie dat wil.


Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) keurde de kindervaccins van Pfizer/BioNTech op 25 november goed. "Het zijn kleinere doses en de samenstelling is ook een beetje anders dan die voor 12-plussers", aldus Vandenbroucke. Hij zei dat de Belgische Gezondheidsraad nog een paar stappen moet zetten voor het vaccin in België kan worden toegepast.


KERSTVAKANTIE Kinderen op de basis- en kleuterscholen in België krijgen een week langer kerstvakantie. Vanwege de coronabesmettingen in het lager onderwijs en de uitval van personeel, wordt de schoolvakantie met een week verlengd vanaf 20 december, melden Belgische media. Dit zou in het Overlegcomité van de zes regeringen zijn overeengekomen. Kinderen vanaf 6 jaar zouden een mondkapje moeten dragen op school.


BINNENEVENEMENTEN Daarnaast worden grote binnenevenementen al dit weekend verboden, waarbij het zou gaan om meer dan 3500 personen, schrijft De Standaard. Vanaf maandag komt er een verbod op indoorevents van meer dan 200 personen. 

Musea en bioscopen, met een maximaal aantal van 200 personen per zaal, kunnen openblijven, met een coronacertificaat voor toegang. Ook sporten mag binnen nog, zonder publiek. Er zouden ook geen 'sociale bubbels', een beperking op het aantal bezoekers thuis, komen.

Voor de horeca verandert niets sinds het comité vorige week een verplichte sluiting om 23.00 uur instelde en een beperking van zes personen per tafel. 


Het adviesorgaan van experts, zoals in Nederland het OMT, pleitte voor een vervroegde sluiting van de horeca, om 20 uur.