'Complotdenkers naar 'PBC''

3 december 2021 om 18:22

Om bedreiging premier en Van Dissel van RIVM

DEN HAAG (ANP) De twee complotdenkers Wouter Raatgever (54) en Joost Knevel (43) worden binnenkort opgenomen in het Pieter Baan Centrum (PBC). 


Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag besloten tijdens een inleidende zitting, waar ze terechtstonden voor opruiing en (doods)bedreigingen tegen RIVM-directeur Jaap van Dissel, premier Mark Rutte en een huisarts in Bodegraven. Knevel liet tijdens de zitting weten akkoord te gaan met een psychiatrisch en psychologisch onderzoek in het PBC, Raatgever had zich tegen opname verzet.


De in Bodegraven opgegroeide Knevel is ervan overtuigd geraakt dat hij in zijn kinderjaren misbruikt is door Van Dissel en een huisarts en dat hij getuige was van satanische kindermoorden. Zijn ongefundeerde verhaal werd omarmd en verder verspreid door complotdenkers Raatgever en Micha Kat in video's op het onlineplatform Red Pill Journal, waar ook Knevel aan meewerkte. "Ze blijven verhalen herhalen dat ministers bij kindermisbruik betrokken zijn en de coronamaatregelen misdadig zijn, bedoeld om het misbruik af te dekken", zei de officier van justitie. De verdachten riepen volgens de officier hun achterban op om bewindslieden en Van Dissel te arresteren of te doden met een nekschot.


Knevel heeft mogelijk een psychische stoornis. Er is sprake van extreem complotdenken, wat in het PBC nader moet worden onderzocht, oordeelde de rechtbank.

Verzoeken van de raadsman van Raatgever om zijn voorlopige hechtenis te schorsen, zijn door de rechtbank afgewezen wegens vluchtgevaar en de kans op herhaling.

Raatgever zit sinds juni een celstraf uit van negen maanden waarvan drie voorwaardelijk. Hij werd eind september aangehouden in zijn cel op basis van nieuwe verdenkingen. Het Openbaar Ministerie vervolgt hem nu opnieuw voor opruiing en bedreiging van Van Dissel. Raatgever wordt daarnaast verdacht van smaad en laster.

Het OM hoopt bij de volgende zitting over drie maanden ook op de aanwezigheid van Kat. Hij zit vast in een cel in Noord-Ierland. Daar beslist een rechter in januari of hij aan Nederland wordt uitgeleverd.