Sfeerbeeld van een eerdere editie van het nieuwjaarsfeest in Barneveld.
Sfeerbeeld van een eerdere editie van het nieuwjaarsfeest in Barneveld. ...

Streep door nieuwjaarsfeest

3 december 2021 om 18:26

'Het wordt te
laat om dit
nog van de
grond te krijgen'

Wouter van Dijk

BARNEVELD New Years Party Barneveld (NYPB), dat gepland stond in de vroege uurtjes van 1 januari in de Barneveldse Veluwehal, gaat definitief niet door. Dat meldt organisator Robin Kinsbergen.


,,Mocht later deze maand blijken dat er toch nog iets kan, dan is dat feitelijk al te laat om dit feest nog vorm te geven. We moeten concluderen dat het een onhaalbare kaart is’’, zegt Kinsbergen, die het nieuwjaarsfeest vorig jaar ook al moest annuleren vanwege de coronacrisis. 


Op dinsdag 14 december bekijkt het kabinet wat op dat moment de stand van zaken is qua aantallen besmettingen en welke maatregelen daarbij horen voor de periode rond de jaarwisseling. ,,Daar kunnen wij met ons feest niet meer op wachten, want als je dan daarna nog moet beginnen met de voorbereidingen, is dat niet te doen’’, zegt Kinsbergen. 


KORTE TIJD ,,Los daarvan is het maar de vraag of je in zo’n korte tijd voldoende kaarten kunt verkopen om in ieder geval uit de organisatiekosten te zijn. Sowieso zou het plan financieel al lastiger zijn, aangezien we - als het feest wel door zou mogen gaan - maximaal 75 procent van het normale aantal bezoekers binnen zouden mogen hebben, verspreid over de gehele Veluwehal. Dus dan zou je minder gasten hebben, maar meer kosten in de vorm van aankleding en licht en geluid.’’ Normaal gesproken trekt NYPB jaarlijks tussen de 1400 en 1700 bezoekers.


BEGRIPVOL Kinsbergen heeft daarom nu definitief de stekker uit de voorbereidingen getrokken, volgens hem in goed overleg met de gemeente Barneveld en exploitant Optisport van de Veluwehal. De geboekte dj’s zijn geannuleerd, net als vorig jaar. ,,Gelukkig zijn alle betrokken partijen begripvol. Iedereen snapt in wat voor situatie we nu zitten en dat een mooi feest er nu niet in zit. We werken met iedereen al jaren samen, dus daar ligt wel een sterke vertrouwensbasis.’’

Mocht later deze maand blijken dat er tijdens de jaarwisseling toch nog ruimte is voor eventuele activiteiten, dan komt Kinsbergen daarover op dat moment graag in contact met de gemeente Barneveld. ,,Stel dat straks blijkt dat er op kleinschalig niveau toch iets te regelen valt voor een kleine groep bezoekers, dan ben ik daar wel voor in te zetten. Al is het dan vooral om in ieder geval íets te kunnen aanbieden aan de Barneveldse jongeren. Ik heb ook al begrepen dat de gemeente zich in die situatie flexibel op wil stellen als het gaat om vergunningverlening. Maar om eerlijk te zijn, heb ik er een hard hoofd in. Ik verwacht niet heel snel een ommezwaai.’’


ALTERNATIEVEN Wat er tijdens de jaarwisseling wel mogelijk zal zijn op het vlak van activiteiten, is nog onzeker. Duidelijk is in ieder geval al wel dat er een vuurwerkverbod geldt. Recent meldde de gemeente zich te beraden op alternatieve activiteiten. Daarover worden inmiddels ook gesprekken gevoerd. Vorig jaar werden er lasershows georganiseerd en waren er ook verschillende online activiteiten.