Afbeelding
AberMedia

De gevaarlijkste wegen van Barneveld

5 december 2021 om 07:56 Verkeer en vervoer

BARNEVELD Er vonden in 2020 fors minder verkeersongevallen plaats in de gemeente Barneveld dan in voorgaande jaren. Daar staat echter tegenover dat het aantal gewonden daarbij juist toenam.

Dit blijkt uit een gemeentelijke rapportage. Hierin wordt de provinciale N801 tussen Barneveld en Ede uitgeroepen tot de meest gevaarlijke weg van Barneveld. De plek waar de Bouwheerstraat, Kuntzelaan, Langstraat en Van Dompselaerstraat samenkomen, is het meest gevaarlijke kruispunt.

Waar er tussen 2016 en 2019 gemiddeld 570 ongelukken gebeurden binnen de Barneveldse gemeentegrenzen, waren dit er in het eerste coronajaar 2020 slechts 339. Deze afname is in lijn met de landelijke ontwikkeling, maar dat geldt niet voor het aantal gewonden. Dat waren er 66, acht meer dan in 2019 en ook meer dan het gemiddelde over de periode 2016-2019. 

De gemeente Barneveld noemt geen verklaring voor deze ontwikkeling. ,,Dit kan wijzen op een ernstigere afloop van de geregistreerde ongevallen”, aldus het college van burgemeester en wethouders. Tot op heden vielen er in de eerste twee kwartalen van 2021 24 gewonden bij 175 ongevallen.

N801 De N801 tussen Barneveld en Ede blijkt volgens de onderzoekers het meest onveilige traject in de gemeente Barneveld te zijn. Deze weg staat bovenaan in de top 10, die is berekend aan de hand van het aantal ongevallen en de maximumsnelheid die er geldt. 

Vorig jaar was de Wesselseweg nog de onveiligste weg en het jaar daarvoor de Van Rooseveltlaan. Die staat nu verderop in de top 10. Deze bestaat verder onder meer uit de Burgemeester Kuntzelaan (de hoogst scorende gemeentelijke weg), de Van Dompselaerstraat, de Barneveldseweg (Barneveld-Ede), de N800 (Barneveld-Kootwijkerbroek) en de N802 (Barneveld-Scherpenzeel).

KUNTZELAAN De kruising waar de Bouwheerstraat, Burgemeester Kuntzelaan, Langstraat en Van Dompselaerstraat samenkomen komt als meest gevaarlijke uit de bus. Het kruispunt maakt daarmee een flinke sprong op de ranglijst; vorig jaar stond het nog op de zevende plek. Bovenaan stond toen de kruising van Churchillstraat, Lobeliastraat en Plantagelaan. Die zakt nu naar plek drie. Daartussenin staat nu de kruising Wesselseweg/Hoornseweg/Krumselaarseweg.

Waar het de gemeentelijke knelpunten betreft, heeft het college van Barneveld die in het vizier. De situatie op de Burgemeester Kuntzelaan wordt momenteel bestudeerd als onderdeel van een nog op te stellen visie voor de centrumring. Hierin wordt ook het (gevaarlijkste) kruispunt met de Van Dompselaerstraat betrokken. Die visie is in 2022 klaar. Aan de Van Dompselaerstraat zelf is onlangs een middengeleider met zebrapad aangelegd, als opmaat naar een totale herinrichting. Wanneer die gaat plaatsvinden is nog niet bekend. De herinrichting van de Rooseveltstraat staat gepland voor 2022/2023. De aanpak van de kruising Churchillstraat-Plantagelaan gaat in twee stappen. Eerst wordt er eind dit jaar een tweerichtingenfietspad aangelegd aan de westkant van de rotonde. In 2022 volgt er dan een totale herinrichting.

Jannes Bijlsma