Amsterdam

Amsterdam

OM vervolgt bol.com niet voor verkoop van antisemitisch boek

(ANP) Het Openbaar Ministerie heeft besloten om webwinkel bol.com niet te vervolgen voor het verkopen van een kinderboek met antisemitische inhoud. Het ging om het boek Der Giftpilz van nazileider Julius Streicher. Volgens het OM was het inderdaad strafbaar dat bol.com het boek te koop heeft aangeboden, maar is het boek na een melding en aangifte snel uit de handel gehaald.

Het OM is het met diegene die aangifte had gedaan eens dat het kinderboek strafbare inhoud bevat. Zo worden Joden in het boek als moordenaars en boosaardige personen bestempeld. Ook worden kinderen in een versje opgeroepen mee te strijden om af te komen van de "Joodse duivel".

Bol.com heeft erkend verkeerd te hebben gehandeld door het boek niet sneller uit de virtuele schappen te halen. Het boek was te koop in de webwinkel via een derde partij. Daarvan werd bol.com op 25 februari 2020 op de hoogte gesteld. Op 6 maart werd het boek uit de verkoop gehaald.


Rotterdam

Cel- en werkstraffen voor deelname aan terreurorganisatie 

(ANP) Twee rechtsextremistische mannen uit Amsterdam en Zwijndrecht zijn donderdag in Rotterdam veroordeeld tot cel- en werkstraffen voor het verspreiden van opruiende en racistische teksten. Ze maakten volgens de rechtbank beiden deel uit van de rechts-extremistische terroristische organisatie The Base op internet.

Het plannen van een aanslag op premier Mark Rutte door een van de mannen werd niet bewezen geacht.

Beiden kregen 24 maanden cel opgelegd, waarvan 18 maanden voorwaardelijk. Steven V. kreeg daarnaast een werkstraf van 240 uur, Fabio L. een werkstraf van 200 uur. Ze mogen zich ook niet meer inlaten met elkaar en met The Base. Beiden hoeven niet terug de cel in, omdat ze al 246 dagen in voorarrest hebben gezeten.


Groningen

OM noemt aanslag op Sikkom-journalist 'gewelddadig extremisme'

(ANP) Twee mannen die verdacht worden van brandstichting en een poging tot moord op een journalist van de Groninger stadsblog Sikkom zeggen spijt te hebben. Donderdag was bij de rechtbank in Groningen de eerste openbare zitting.

In de nacht van 18 op 19 augustus 2021 werden bij de woning van journalist Willem Groeneveld brandende bierflesjes naar binnen geworpen. Kort daarvoor was een ruit stukgeslagen. Groeneveld wist de brand te blussen. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om molotovcocktails. De mannen, 31 en 33 jaar oud, stellen spijt te hebben.

"Dat zegt mij niet zoveel", reageerde de officier van justitie. Hij ziet in hen complotdenkers rond corona, die deel uitmaken van een 'radicale onderstroom'.