Brussel 

Brussel 

Blok: rapport onderstreept niet in te grijpen in energiemarkt

(ANP) Nederland voelt zich gesteund door een analyse van de Europese energie toezichthouders (ACER) over de hoge prijzen op de energiemarkt, zei demissionair minister Stef Blok (Economische Zaken) na afloop van overleg met de ministers van energie in Brussel. Volgens ACER moet er niet worden ingegrepen in die markt om de hoge energierekeningen te drukken, zoals een aantal landen waaronder Frankrijk wil. Nederland, Duitsland en nog zeven bondgenoten zijn daar tegen.

Het rapport van ACER werd door de EU-ministers besproken maar onder meer Frankrijk, Spanje en Italië blijven erbij dat de energiemarkt hervormd moet worden. De Franse regering stelt bijvoorbeeld voor de prijs van stroom niet langer te koppelen aan die van het nu zo dure gas. Madrid oppert gas gezamenlijk in te kopen en op te slaan.

Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Ierland, Denemarken, Finland, Estland, Letland en Luxemburg blijven erbij dat de markt goed functioneert. ,,Het ACER-rapport onderstreept dat", aldus Blok. Wel komt er een vervolgonderzoek naar leveringszekerheid in hele strenge winters. Dat rapport wordt in april verwacht.

Volgens de VVD-bewindsman zijn er geen zorgen over de leveringen aan huishoudens in Nederland, omdat de gasvoorraden normaal gevuld zijn. In de EU zijn afspraken gemaakt dat lidstaten elkaar helpen die dreigen in de kou te komen staan.


Palo Alto 

Musk verkoopt voor
1 miljard dollar aan aandelen Tesla

(ANP/RTR) Tesla-topman Elon Musk heeft opnieuw een deel van zijn aandelen in de maker van elektrische auto's verkocht, blijkt uit officiële documenten. De multimiljardair verkocht nog eens 934.091 aandelen voor in totaal 1,01 miljard dollar, omgerekend zo'n 890 miljoen euro.

Musk verkocht de stukken om de belastingen te dekken op de uitoefening van 2,1 miljoen aandelenopties. Die opties geven Musk het recht om aandelen te kopen tegen een bepaalde prijs. Musk moet belasting betalen over het verschil in de uitoefeningsprijs van de opties en de marktprijs van de aandelen. Musk heeft nu in totaal 10,1 miljoen aandelen Tesla verkocht en ongeveer 10,9 miljard dollar opgehaald sinds hij op 6 november een Twitter-enquête hield met de vraag of hij 10 procent van zijn Tesla-belang moest verkopen. Een deel van dat geld gaat naar de belastingen.

Om de drempel van 10 procent te bereiken moet Musk in totaal ongeveer 17 miljoen aandelen verkopen. Als zijn uitoefenbare opties worden meegerekend in zijn algehele aandelenbelang in Tesla, zou hij nog meer aandelen moeten verkopen. Musk krijgt geen vast salaris als topman van Tesla, maar alleen bonussen en opties op basis van het behalen van bepaalde doelen. Met een vermogen van dik 284 miljard dollar is Musk de rijkste persoon ter wereld, volgens de Bloomberg Billionaires Index.