Meeste Nederlanders zijn meer gaan wandelen

Meeste Nederlanders zijn meer gaan wandelen

AMERSFOORT (ANP) Bijna 60 procent van de Nederlanders is sinds het begin van de coronacrisis in maart 2020 meer gaan wandelen, terwijl 7 procent minder is gaan lopen. Dat komt naar voren uit de Nationale Wandelmonitor, die om de vijf jaar verschijnt. Van de mensen die meer zijn gaan wandelen, verwacht 84 procent dit ook te blijven doen na de coronapandemie.


Het totaal aantal verplaatsingen van Nederlanders, dus onder meer met fiets, auto en openbaar vervoer, nam in het coronajaar 2020 met 14 procent af ten opzichte van het jaar daarvoor. Wel zijn Nederlanders in 2020 juist 20 procent meer gaan wandelen. Ontspanning, fit en gezond blijven of worden en het beleven van de natuur zijn de belangrijkste redenen om te voet op pad te gaan. Ook komt uit de monitor naar voren dat 70 procent van de jongeren tot 30 jaar meer wandelt dan voor de coronacrisis. Zij vormen de grootste groep als het gaat om wandelingen van 10 kilometer of meer.

Hoewel de meeste mensen blij en gelukkig worden van wandelen, is er ook een deel van de wandelaars dat zich af en toe ergert. De meest genoemde ergernissen zijn zwerfafval (33 procent), hondenpoep (16 procent) en andere gebruikers van de routes, zoals mountainbikers en andere fietsers (14 procent).

Staatsbosbeheer vindt de uitkomsten heel herkenbaar. "Als grootste natuurterreinbeheerder van Nederland met ruim 5000 km aan wandelroutes, zien onze boswachters met eigen ogen het aantal wandelaars groeien", reageert de organisatie op haar website.