De directeur van Begraafplaats Rusthof is op non-actief gesteld.
De directeur van Begraafplaats Rusthof is op non-actief gesteld. Gerda Schregardus

Begraafplaatsdirecteur op non-actief

na spirituele bijeenkomsten (2)

AMERSFOORT (ANP) - De directeur van de Amersfoortse begraafplaats die eerder dit jaar toestemming gaf voor een seance-achtige bijeenkomst bij kindergraven, is door de gemeente op non-actief gesteld. De directeur legt in afwachting van een onderzoek dat de Nationale ombudsman uitvoert zijn taken neer, schrijft burgemeester Lucas Bolsius aan de gemeenteraad.

De directeur van begraafplaats Rusthof - die onder de gemeente valt - had een groep van zes personen toestemming gegeven om 11 september een bijeenkomst te houden op het kindergedeelte om "spirituele energie├źn te onderzoeken van overledenen".

De seance kwam aan het licht doordat de vader van een overleden kind een videocamera vond op Rusthof. Daarop stonden filmpjes van de mensen met vermeende paranormale gaven bij onder andere een kindergraf, buiten de openingstijd van de begraafplaats. De zaak heeft ondanks brieven met uitleg en een informatiebijeenkomst voor bezorgde nabestaanden voor veel onrust gezorgd in Amersfoort.

Een echtpaar van wie kinderen op de begraafplaats liggen, spande een kort geding aan om erachter te komen wat zich die avond precies heeft afgespeeld. De rechter bepaalde woensdag dat zij inzage krijgen in de mails die deelnemers aan de seance aan de gemeente stuurden.

In twee mails die de gemeente donderdag heeft vrijgegeven, stelt de groep dat "een team onderzoekers met vijftien jaar ervaring in paranormale onderzoeken" een avond onderzoek wil doen op de begraafplaats. "Ons doel is puur het kunnen aantonen van paranormale activiteit", stellen zij, bijvoorbeeld met "speciale camera's en sensoren". Ook zegt de groep dat zij "groots respect" voor de doden op de begraafplaats zullen tonen. De Nationale ombudsman komt 17 december met een rapport over de zaak.