Steven Berghuis (voorgrond) miste vlak voor tijd nog een reuzenkans om Willem II op een nog ruimere nederlaag te trakteren.
Steven Berghuis (voorgrond) miste vlak voor tijd nog een reuzenkans om Willem II op een nog ruimere nederlaag te trakteren. anp / Maurice van Steen

Ajax overtuigt tegen Willem II

Amsterdammers steviger aan kop

AMSTERDAM (ANP) Ajax is steviger aan kop van de Eredivisie gekomen. De landskampioen werkte ook in de thuiswedstrijd tegen Willem II (5-0) aan het doelsaldo. Na 23 minuten en drie treffers was de eenzijdige ontmoeting al zo goed als beslist.


Ajax heeft nu 4 punten meer dan Feyenoord en PSV volgt op 5 punten. De nummers 2 en 3 van de ranglijst komen aanstaand weekeinde nog wel in actie. Ajax ontving Willem II donderdag al met het oog op de laatste groepswedstrijd van dinsdag tegen Sporting Portugal in de Champions League. De leiding van de club uit Amsterdam dacht voor aanvang van het seizoen dat die ontmoeting weleens beslissend kon zijn voor een plaats in de achtste finales van het belangrijkste toernooi voor Europese clubteams.

Bij Ajax is het dit seizoen voor het eerste fluitsignaal vaak even afwachten hoeveel zin de spelers in weer een wedstrijdje in de Eredivisie hebben. Al in de openingsfase van het duel met Willem II bleek dat de thuisploeg voldoende gemotiveerd was. Trainer Fred Grim van de bezoekers uit Tilburg krijgt vaak complimenten voor de aanvallende manier waarop hij zijn team laat voetballen. Maar tegen Ajax stond Willem het grootste deel van de wedstrijd met tien veldspelers in de buurt van de eigen doelman. Willem II was niet met heel veel vertrouwen naar Amsterdam gekomen, na vier competitienederlagen op rij. 


PSV De laatste zege in de Eredivisie dateert alweer van 25 september, toen PSV in Tilburg was. Ajax had slechts 23 minuten nodig om de ontmoeting te beslissen. Antony opende de score en tekende na de 2-0 van Lisandro Martínez ook voor de 3-0. Sébastien Haller, net als Antony weer voldoende fit, scoorde ook nog voor rust. Maar zijn treffer werd na interventie van de videoscheidsrechter afgekeurd. Haller kreeg de bal van een speler van Willem II maar stond volgens de arbitrage toch buitenspel omdat hij bij toeval werd aangespeeld. Ajax speelde na rust een stuk minder scherp dan in de eerste helft. Davy Klaassen en de ingevallen Danilo lieten de score nog wel verder oplopen. Als je alleen naar het doelsaldo kijkt, dan zou je niet denken dat Ajax al negen verliespunten in de Eredivisie heeft. Ajax heeft in 15 competitiewedstrijden 48 keer gescoord en slechts twee tegentreffers geïncasseerd.