Fragment uit de wedstrijd tussen VV Barneveld en SDS in het afgelopen seizoen. Zaterdag spelen de Barnevelders en Wekerommers weer tegen elkaarr op 't Nieuwe Oost.
Fragment uit de wedstrijd tussen VV Barneveld en SDS in het afgelopen seizoen. Zaterdag spelen de Barnevelders en Wekerommers weer tegen elkaarr op 't Nieuwe Oost. Bram van den Heuvel

Voetbalclubs tussen wal en schip

Competitieduels, oefenwedstrijden of een rustdag?

BARNEVELD/ REGIO De ingelaste wedstrijd tussen Zwart Wit’63 en Terschuurse Boys gaat zaterdag niet door. Terschuurse Boys wil niet spelen. Afgelopen zaterdag ging er ook al een streep door deze wedstrijd vanwege coronabesmettingen bij Terschuurse Boys. Volgens trainer Willem van ’t Land hebben de spelers twee weken niet kunnen trainen en gebruiken ze komende zaterdag voor een training. Wat doen de overige voetbalclubs in onze gemeente en de regio?

GEEN INHAALDUEL ,,SDVB heeft nog geen wedstrijd gemist, dus voor ons stond er sowieso geen inhaalwedstrijd op het programma. Ik denk dat áls dat wel het geval was, of gewoon de reguliere competitiewedstrijd die op het programma stond, ik zaterdag nog wel had willen spelen,'' zegt trainer Bart Schreuder.
,,Een weekje training kun je nog wel missen. Zeker ook omdat wij zaterdag nog wel gewoon gevoetbald hebben. Voor clubs die dat niet gedaan hebben en dus ook niet konden trainen zou het wel tricky zijn om zaterdag een competitiewedstrijd te spelen.”
,,Wij willen zaterdag een oefenwedstrijd spelen. Als dat niet lukt dan gaan we lekker trainen. De optie om overdag te trainen is voor ons niet haalbaar. Zelf gaat me dat niet lukken qua tijd en de meeste spelers ook niet. Dus blijft trainen of oefenen op zaterdag als enige over. Op die manier gaan we door tot 18 december. Dan begint de winterstop en bekijken we de situatie opnieuw.”
,,Ik hoop dat we in het nieuwe jaar snel weer morgen trainen, want de eerste competitiewedstrijd staat voor 22 januari gepland. Zeker nu het stil komt te liggen heb je wel wat meer tijd nodig om weer wedstrijdfit te worden. Voetballen zorgt voor een zware belasting voor je gewrichten. Wil je blessures voorkomen, dan heb je training nodig. Zo kijken wij er tegenaan,” aldus de oefenmeester van de Barneveldse eersteklasser.

NIETS ,,Wij hebben voor komende zaterdag niets op het programma staan’’, laat Dennis van den Berg van Lunteren weten. ,,Dat geldt ook voor de komende weken. Op het moment dat er een uitzondering komt voor het amateurvoetbal toch in de avonduren te trainen, dan wel dat de maatregelen worden versoepeld, pakken wij de trainingen weer op. Tot dat moment liggen wij stil.’’

ALTERNATIEF ,,Bij Otterlo staat er zaterdag een training op het programma’’, zegt trainer Ronald Lieftink. ,,Dit zal ook voor de komende zaterdagen het geval zijn. Dat kan ook in de vorm van een alternatieve activiteit. Een competitiewedstrijd spelen zonder training is zeker niet wenselijk. Een oefenduel zou wel kunnen, omdat je kunt doorwisselen. Daardoor kun je de belastbaarheid regelen,’’ aldus Lieftink.
 

OEFENWEDSTRIJD ,,Wij spelen zaterdag een oefenwedstrijd tegen vierdeklasser Musketiers’’, reageert Jan Fluit van Advendo’57 desgevraagd. ,,Dat kan nog wel na een weekje zonder training. Een competitiewedstrijd spelen zonder training kan in mijn ogen niet. Daar zijn de belangen te groot voor. Zeker ook gezien onze huidige positie. Als wij straks een week of vier niet hebben kunnen trainen, wordt zelfs een oefenwedstrijd discutabel. Zo lang ongetraind brengt uiteraard een groter risico voor blessures met zich mee,’' aldus de oefenmeester van de Ederveense derdeklasser.

GRAAG ,,SDS’55 wil graag zaterdag spelen tegen VV Barneveld”, aldus trainer Martin Speelziek. Ook speler Jort van den Hudding gaf eerder al een soortgelijke reactie af. ,,Ik denk dat een week niet trainen geen beletsel hoeft te zijn. Mocht het niet trainen langer duren wordt het wat anders. Maar conditioneel zie ik voorlopig geen probleem.” ,,Ik ga er vooralsnog vanuit dat wij zaterdag spelen. Er is contact geweest met de tegenstander. VV Barneveld had ook wel oren naar spelen. Maar je weet het op dit moment nooit zeker totdat er afgetrapt wordt. Op een door de weekse avond spelen is ook niet ideaal”, gaat de trainer verder. Het duo hoopt sowieso dat er gespeeld wordt. ,,Het verschil in wedstrijden in onze klasse is vrij groot. Dat geeft een vertekend beeld.”
Martin Speelziek ziet nog een reden zaterdag te voetballen. ,,Het moet nog winter worden en als er veel speelronden uitvallen wordt alles in het voorjaar in elkaar gepropt. Voor de derde keer een competitie niet afmaken, is het laatste wat wij willen.”

STROE Stroe speelt zaterdag een vriendschappelijke thuiswedstrijd tegen Prins Bernhard, de vierdeklasser uit Uddel waar de club goede banden mee heeft. Trainer Bert van den Brink: ,,Het is voor ons geen optie om structureel vroeg te trainen, maar we willen toch bezig blijven en organiseren activiteiten op zaterdag. Zo willen we op 11 december ook een oefenwedstrijd spelen. Voetballen is tenslotte onze hobby, waardoor de huidige maatregelen ook moeilijk zijn om te accepteren. Sporten is niet alleen voor iedereen belangrijk, maar het is ook gezond om in de buitenlucht te sporten”.

VVOP VVOP oefent zaterdag in Scherpenzeel om half twee tegen tweedeklasser Valleivogels. Trainer Harrie Epskamp: ,,Uit Katwijk kwamen mooie beelden van de selectie van Quick Boys die vroeg gingen trainen en door de supporters van de club met gezang en Bengaals vuurwerk werden aangemoedigd. Als ik dat bij VVOP voorstel, ben ik bang dat ik dan de enige ben die er staat. Gelukkig kunnen we in ieder geval nog wel een oefenwedstrijd spelen, zo wordt de zaterdag nog meer de mooiste dag van de week”.

COMPETITIE Rood-Wit’58 speelt morgen in Wageningen 'gewoon' voor de competitie tegen SKV, de enige inhaalwedstrijd in de derde klasse B tussen de nummers elf en twaalf van de ranglijst. Trainer Albert van Nijhuis is duidelijk: ,,Wij zijn liefhebbers, willen graag spelen. Omdat er in de avonduren niet getraind mag worden en we geen professionals zijn die overdag kunnen trainen is de voorbereiding niet optimaal. Maar gelukkig kunnen we zaterdag wel lekker ballen!”

INTENSITEIT Bij Veluwse Boys wordt er de komende weken vooral gehamerd op intensiteit. Dat meldt trainer Hans Nijhuis van de zaterdagvierdeklasser uit Garderen in zijn reactie. ,,Wij hebben afgesproken alleen op zaterdag te trainen, met de intensiteit van een wedstrijd. Dan doen we dan elke zaterdag tot de kerst, hopende dat we begin januari weer een normale situatie hebben, 22 januari is inmiddels weer de nieuwe start van de competitie. Ik wil geen grote conditionele achterstand hebben, de trainingen op zaterdag gaan ook wat langer duren, zonder de spelers te overbelasten.”

INHAALWEDSTRIJD VVB, dat in dezelfde vierde klasse C van het zaterdagvoetbal acteert, heeft in de persoon van trainer Gerwin Dekker niet veel meer te melden ‘dan dat we het van week tot week aankijken'. Morgen staat er een inhaalwedstrijd tegen SDS op het programma. De geplaagde Barnevelders staan nog altijd puntloos en troosteloos onderaan in de competitie van de vierde klasse C.

WINTERSTOP ,,Voor Harskamp is de winterstop al begonnen. Wij waren, door een oneven aantal ploegen in onze klasse, al vrij. Dus treffen de maatregelen ons wat minder. Afhankelijk van wat wel en niet mag ga ik plannen voor de competitie hervatting op 22 januari. Eventuele blessures kunnen in alle rust genezen”, meent Harskamp trainer Collin Oosterholt.

TRAINEN ,,We hebben bij Achterveld even afgewacht of er nog een verruiming zou komen en er getraind zou kunnen worden tot 20.00 uur. Dat is niet het geval werd woensdag duidelijk. Wedstrijden spelen zonder te trainen zien we niet zitten. De omstandigheden om te voetballen, zonder publiek langs de lijn, hielpen sowieso al niet mee,” aldus trainer Jacco Meurs.
,,De wens vanuit de groep is er om op zaterdag te gaan trainen. Dus dat gaan we tot aan de winterstop doen. Al kan het ook nog wel dat we misschien toch nog een oefenwedstrijd op zaterdag inplannen.”