'Onnodig veel problemen bij aanvraag van hulpmiddelen'

3 december 2021 om 11:04

UTRECHT (ANP) Mensen met een beperking ervaren nog steeds onnodig veel problemen bij het aanvragen van hulpmiddelen. Het gaat dan om ingewikkelde procedures, te weinig maatwerk of het telkens weer moeten bewijzen dat je echt een beperking hebt. Dat staat in de monitorrapportage van het College voor de Rechten van de Mens. Het komt voor dat mensen door al die problemen soms letterlijk niet meer de straat op kunnen, stelt het college.

Het college houdt onder meer toezicht op de uitvoering van het VN-verdrag handicap. Daarin staat dat de overheid moet zorgen dat mensen met een beperking net als iedereen kunnen meedoen in de samenleving. Het recht om zo zelfstandig mogelijk van A naar B te kunnen is een belangrijk onderdeel, en daar hebben sommige mensen een hulpmiddel voor nodig, zoals een rolstoel, hoortoestel of hulphond. Maar in de aanvraagprocedure zijn er veel obstakels. Ingewikkelde procedures, van kastje-naar-de-muur gestuurd worden en steeds weer je beperking moeten bewijzen. Ook zijn hulpmiddelen vaak niet mee te nemen naar een andere gemeente en worden ze vaak niet op de persoon afgestemd.


Vervroegd stemmen weer mogelijk bij raadsverkiezingen

DEN HAAG (ANP) Kiezers kunnen bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart opnieuw over meerdere dagen hun stem uitbrengen, in verband met de coronapandemie. Daar hebben de Eerste en Tweede Kamer mee ingestemd. Op 14, 15 en 16 maart kunnen mensen terecht in het stemlokaal.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart was het ook al mogelijk vervroegd te stemmen, om drukte bij de stemlokalen zoveel mogelijk te voorkomen. 

De wet die dat mogelijk maakte zou op 1 januari verlopen, maar is nu verlengd tot 1 juli 2022. Een noodzakelijke stap, volgens minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken).

"Vervroegd stemmen bevordert de spreiding van kiezers, die daarmee beter in staat zijn om hun eigen moment te kiezen waarop het rustiger is in het stemlokaal", aldus de bewindsvrouw.


Nederlandse overheid hoeft reisadviezen niet aan te passen

DEN HAAG (ANP) De Nederlandse overheid hoeft de reisadviezen voor landen buiten de Europese Unie niet aan te passen. Dat heeft de rechter bepaald. Tientallen reisorganisaties hadden dat in een kort geding geƫist omdat het ministerie van Buitenlandse Zaken volgens hen nu onjuiste reisadviezen afgeeft als het gaat om de coronapandemie.

Zo wordt ook voor gevaccineerde Nederlanders een oranje kleurcode aangehouden voor de meeste landen buiten de Europese Unie, terwijl het aantal coronabesmettingen daar vaak lager is. Dat betekent dat de overheid aanraadt alleen af te reizen naar zo'n land als het noodzakelijk is en er dus niet naartoe op vakantie te gaan.