Mexico en VS akkoord over 'blijf in Mexico'-regel

3 december 2021 om 10:15

WASHINGTON (ANP/AFP/DPA) De Verenigde Staten en Mexico hebben een akkoord gesloten over de 'blijf in Mexico'-regel voor migranten uit Centraal-Amerika die asiel aanvragen in de VS.

De overeenkomst tussen de twee buurlanden betekent dat mensen de reactie op hun asielverzoek voor de VS in principe in Mexico moeten afwachten, tot onvrede van president Joe Biden die het harde immigratiebeleid van zijn voorganger Trump wil verzachten.

De maatregel van Trump betekende een breuk met het vroegere beleid dat asielzoekers een eerlijke kans moeten krijgen om asiel aan te vragen in de VS zelf. Biden schafte die af, maar rechters draaiden dat terug, tot op het hoogste niveau. De oude situatie blijft nu grotendeels in stand hoewel er volgens het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid humanitaire verbeteringen zijn afgesproken. Biden en mensenrechtenorganisaties hebben kritiek geuit op de slechte omstandigheden voor asielzoekers in Mexico. Zo kunnen de asielzoekers een coronavaccinatie krijgen en moet hun procedure binnen zes maanden zijn afgehandeld. Hun wordt ook gevraagd of ze vrees hebben om na hun aanvraag naar Mexico te worden teruggestuurd, waarbij ze het recht hebben een advocaat te raadplegen. Kwetsbare groepen kunnen mogelijk blijven. Het deels door de rechter afgedwongen beleid wordt vanaf maandag weer ingevoerd in San Diego in Californië en de Texaanse steden Brownsville, Laredo en El Paso. Er komt ook meer aandacht voor het vervoer van mensen.