Marktberichten

3 december 2021 om 11:30

[Eiernotering Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders

[Prijzen per 100 stuks voor resp. scharreleieren wit en bruin:


48 gram: 4,92, 4,92

54 gram: 5,91, 6,08

57 gram: 6,36, 6,75

59 gram: 6,59, 7,13

61 gram: 6,80, 7,48

64 gram: 7,07, 7,98

67 gram: 7,31, 8,44


Noteringen exclusief BTW.


Washington

Congres VS weet shutdown overheid vlak voor deadline te voorkomen

(ANP/AFP) Het Amerikaanse Congres heeft een shutdown van de overheid weten te voorkomen, één dag voor de deadline. De Amerikaanse Senaat stemde donderdag in (69-28) met een voorstel om de federale regering tot zeker 18 februari te blijven financieren. Het voorstel was eerder op de dag ook al door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden goedgekeurd (221-212).

In oktober had het Huis van Afgevaardigden goedkeuring gegeven aan een verhoging van het schuldplafond tot 3 december. Zonder verlenging dreigde een shutdown. De Amerikaanse regering zit dicht tegen de grens aan van het totale bedrag dat ze mag lenen. Als het plafond niet op tijd wordt opgeschroefd, kan het land niet meer aan alle financiële verplichtingen voldoen. Dan zouden bepaalde overheidsdiensten moeten sluiten.


Wenen

OPEC+ zet ondanks Omikron verhoging olieproductie door

(ANP/RTR/BLOOMBERG) Oliekartel OPEC en zijn bondgenoten zoals Rusland zetten een productieverhoging door in januari, ondanks de onzekerheid over de impact van de Omikron-variant op de wereldwijde olievraag. Dat meldde de OPEC+, zoals die alliantie wordt genoemd. De olieprijzen zakten na de berichten in het rood.

De OPEC+ gaat de productie volgende maand dagelijks met 400.000 vaten verhogen, net als in de afgelopen maanden. Er werd door analisten gespeculeerd dat de OPEC+ zou kunnen afzien van de geplande productieverhoging vanwege Omikron, omdat door nieuwe reisbeperkingen en een zwakkere economische groei de vraag naar olie geraakt kan worden.

De groep van olielanden zei in een verklaring dat er wel snelle aanpassingen gedaan kunnen worden aan de productie, afhankelijk van de ontwikkelingen rond Omikron. De OPEC+ zegt de oliemarkt nauwlettend te blijven volgen. Vorig jaar sneed de OPEC+ juist nog heel hard in de productie vanwege de coronacrisis en de scherp gedaalde olieprijzen. De productie werd met wel 10 miljoen vaten per dag verlaagd, wat neerkwam op bijna 10 procent van het totale wereldwijde aanbod. Sindsdien is de productie weer geleidelijk opgevoerd, al ligt die nog ruim onder het niveau van voor de virusuitbraak.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte donderdagmiddag 1 procent naar 64,83 dollar.