Geen loonsverhoging voor medewerkers Defensie

3 december 2021 om 10:38

DEN HAAG (ANP) Het overleg tussen vakbonden en Defensie over een nieuw arbeidsvoorwaardenakkoord voor 2021 is geklapt. De bonden stemmen niet in met het bod van Defensie. De structurele loonsverhoging van 1,4 procent is niet genoeg om de prijsstijging bij te houden, zeggen de Algemene Federatie van Militair en Burger Personeel (AFMP), de Marechausseevereniging en FNV Overheid.


De bonden vonden het voorstel van Defensie al niet genoeg, maar hebben hun achterban toch geraadpleegd. Volgens AFMP gebeurde dit "vanwege het al lang lopende onderhandeltraject". Bij die bond waren de leden die reageerden op de enquĂȘte wel enthousiast over de nieuwe regeling voor woon-werkverkeer. Toch overheerst "onbegrip over een loonbod dat niet structureel de inflatie dekt", aldus de militaire vakbond. "En het vertrouwen in het kabinet en de werkgever is bijna volledig verdwenen."


Minister Henk Kamp baalt van de uitkomst, maar heeft er ook begrip voor. "Het voorstel dat op tafel lag was het maximaal haalbare binnen de beschikbare arbeidsvoorwaardenruimte 2021", aldus de demissionaire bewindsman. "Het personeel moet nu helaas nog langer wachten op een verbetering van de arbeidsvoorwaarden zoals een loonsverhoging, een rechtvaardige woon-werkverkeerregeling en een thuiswerkvergoeding."