Afbeelding
anp / lex van Lieshout

Barnevelds plan om alcohol in verkeer terug te dringen

3 december 2021 om 11:10 Maatschappelijk

BARNEVELD De cijfers van alcoholgebruik in het verkeer zijn zo schrikbarend hoog dat de gemeente Barneveld al op korte termijn stappen wil zetten om dit terug te dringen. Meer dan voorheen gaat de gemeente hiervoor samenwerken met maatschappelijke organisaties, kerken, scholen, sportclubs, culturele verenigingen. Samen met de politie en de gemeente zijn er acties bedacht om overmatig alcohol- en drugsgebruik aan te pakken.

Op korte termijn vinden er bijvoorbeeld gesprekken plaats met de whatsapp-groep in Kootwijkerbroek en een verontruste keeteigenaar, zijn er themabijeenkomsten bij sportverenigingen over alcoholgebruik, wordt er bij de voetbalvereniging Terschuurse Boys een campagne gestart over rijden onder invloed, en zijn er presentaties en lessen bij de mbo-school Aeres Barneveld en vinden er extra politiecontroles plaats. Dit alles komt bovenop andere campagnes en acties die de gemeente Barneveld al eerder heeft ingezet. Zo kunnen leerlingen bij rijscholen een gratis rijbewijs krijgen als ze de cursus Alcohol in het Verkeer hebben afgerond, zijn er al themabijeenkomsten met pastores en sportverenigingen. Verder heeft de gemeente onlangs een jongerenwerker aangenomen die zich specifiek richt op jongeren in keten. 

De aanvullende acties zijn volgens de gemeente Barneveld en de samenwerkingspartners hard nodig, omdat de politiecijfers voor het rijden onder invloed van alcohol of drugs de afgelopen maanden enorm zijn gestegen. Tot en met augustus werden er bijvoorbeeld al 83 van dergelijke drugs-incidenten op dit vlak geregistreerd, evenveel als in het hele jaar 2020. Er waren ook 109 gevallen van mensen die reden met alcohol achter het stuur, waarmee de regio Barneveld (waaronder ook Nijkerk en Scherpenzeel vallen) er vergeleken met omliggende politieregio’s er in negatieve zin bovenuit steekt.

De nieuwe politiechef Melchior sloeg hierover begin september alarm tegenover de gemeenteraad. Bij incidenten met jongeren zijn vaak drugs en/of alcohol in het spel, zo zei hij. Ook moeten er soms huisverboden worden opgelegd, die hiermee te maken hebben. Burgemeester Jan Luteijn kondigde hierop aan de problematiek breder bespreekbaar te maken, met ouders, scholen, ondernemers, sportverenigingen, kerken en andere maatschappelijke organisaties.

Inmiddels is er een kerngroep gestart, die uit vertegenwoordigers van gemeente en politie, de sport, cultuur, kerken. Die hebben samen de genoemde acties op touw gezet. Voor de langere termijn moet er een breedgedragen plan komen, een zogenoemd lokaal preventieakkoord, waarin alle partijen concrete acties en afspraken maken. De gemeente oriënteert zich verder nog op de zogenoemde ‘IJslandse model’ voor haar beleid om te komen tot alcoholmatiging onder jongeren. In dat land werd tot voor kort verreweg het meeste alcohol genuttigd, maar door een specifieke aanpak is dat daar enorm teruggedrongen.

Jannes Bijlsma