Delen van het Kootwijkerzand worden mogelijk afgesloten gedurende het broedseizoen
Delen van het Kootwijkerzand worden mogelijk afgesloten gedurende het broedseizoen Gerwin van Luttikhuizen

Kootwijkers voelen zich nog altijd miskend bij Veluwse natuurplannen

3 december 2021 om 10:10 Natuur en milieu

KOOTWIJK Inwoners en belangengroepen in Kootwijk voelen zich nog altijd niet gehoord bij de provincie Gelderland. Die heeft plannen in de maak om delen van de Veluwe af te sluiten voor recreanten, om de natuur de kans te geven zich te herstellen. Volgens de Kootwijkers veegt de provincie externe rapporten van tafel en houdt die zich te weinig bezig met andere oorzaken van de achteruitgang van de natuur. Ook de gemeente Barneveld maakt zich zorgen.

Dit bleek donderdagavond tijdens de commissievergadering Grondgebied, waarbij drie Kootwijkers inspraken. Er wordt al langere tijd gesproken over de zogenoemde recreatiezonering van de provincie Gelderland. Op de concept-kaart die inmiddels gepresenteerd is, worden delen van het Kootwijkerzand afgesloten gedurende het broedseizoen, terwijl de toegang ook voor andere delen wordt beperkt. Dit om kwetsbare flora- en fauna in het gebied te beschermen. 

Inwoners van Kootwijk voelden zich aanvankelijk gepasseerd door de provincie. Die startte later alsnog een inspraaktraject op, maar de bewoners voelen zich nog altijd miskend. Zo gaf Piet van den Brink van Kootwijk Groen bijvoorbeeld aan, dat bewoners zelf metingen hebben gedaan van de drukte op het Kootwijkerzand. ,,Die geven een heel ander beeld dan de modellen waar de provincie zich op baseert”, zei hij. ,,Ook hebben wij een goed gefundeerd visiedocument opgesteld. Dat is gewoon van tafel geveegd.” Nicolette Bakhuizen van belangenvereniging Kootwijk Vooruit wil dat de provincie, naast de recreatiezonering, met ideeën komt over wat er op ander vlak gebeurt om de natuur te herstellen. ,,De oorzaken dat de natuur achteruit gaat ligt niet bij het feit dat er wat mensen lopen, maar bij stikstofdepositie en verdroging. Wij verwachten dat de provincie zich uitspreekt over wat er op dat vlak gebeurt. Als je daar niks aan doet, dan haalt het afsluiten van enkele paden ook niets uit. Maar het lijken gescheiden werelden.” Verder hamerden partijen op het belang van goede monitoring van de effecten die de te treffen maatregelen sorteren. 

Verder hamerden de insprekers op het belang van goede monitoring van de effecten die de te treffen maatregelen sorteren. ,,Je moet weten of deze werken of niet. Maar de monitoring is helemaal nog niet georganiseerd of gefinancierd”, stelde Bakhuizen. ,,Straks is het plan afgevinkt, maar weet je niet wat de effecten zijn en kunnen de plannen dus ook niet worden bijgesteld.”

Raadsleden toonden zich verbaasd over de verhalen vanuit Kootwijk. Zij spraken onlangs medewerkers van de provincie. ,,Ik kreeg ik de indruk dat het weer koek en ei was met de bewoners”, aldus SGP-raadslid Leendert de Knegt. ,,Dit is toch een heel ander verhaal.” De politici wilden weten hoe de gemeente Barneveld precies staat in de discussie over de recreatiezonering. Uit de reactie van wethouder Didi Dorrestijn werd duidelijk dat veel zorgen van de Kootwijkers ook de hare zijn. Ze dringt er bijvoorbeeld bij de provincie op aan om goed naar de lokale partijen en inwoners te luisteren. ,,Zend niet alleen, maar luister ook. Werk met hen samen, neem hen serieus en maak gebruik van hun kennis. Laat soms los om uit te leggen hoe je, strak in pak, dingen wilt regelen.” Ook zij wil dat de provincie herstelprogramma’s van Natura 2000-gebieden beter in samenhang gaat beoordelen. ,,Hier ligt de nadruk erg op de recreatie, maar dat is maar een klein deel van de problematiek.” Verder hecht ook de gemeente Barneveld aan een goede monitoring van de effecten, zei Dorrestijn.

Gedeputeerde Staten nemen naar verwachting in januari een besluit over de zonering. Dan komen de plannen ter inzage en kan een ieder hierop reageren. 

Jannes Bijlsma