Demissionair premier Mark Rutte (links) en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport).
Demissionair premier Mark Rutte (links) en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). anp / Bart Maat

Scholen mogen openblijven

Strengere voorwaarden na besluit Den Haag

DEN HAAG (ANP) De scholen mogen openblijven maar wel onder strengere voorwaarden. 


De regels gaan maandag in en gelden in principe drie weken, heeft brancheorganisatie PO-Raad laten weten na overleg met het kabinet. De afspraken zijn vrijdagavond bekendgemaakt en toegelicht in de persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

Scholen krijgen het dringend advies, al dan niet opnieuw, looproutes in de gebouwen aan te brengen en pauzes te spreiden. Daar waar mogelijk geldt het advies klassen in kleinere groepen onder te verdelen en ervoor te zorgen dat die niet met elkaar in contact komen. Voor leerlingen in de bovenbouw van het primair onderwijs (groep zes tot en met acht) en in het voortgezet onderwijs geldt het dringende advies twee keer per week een corona-zelftest te doen, ook voor gevaccineerden en leerlingen die corona gehad hebben.

Scholieren onder de 12 jaar die milde klachten hebben, moeten thuisblijven. De regel was dat ze alleen thuis hoefden te blijven als ze hoestten en koorts hadden. De maatregel is dus aangescherpt. Tot slot is afgesproken dat alle leerlingen op school mondkapjes moeten dragen als ze zich bewegen.

In het vervolgonderwijs gold al langer een maximale groepsgrootte van 75 studenten per ruimte. Ook daar moet buiten de lokalen en collegezalen een mondkapje worden gedragen.

De PO-Raad vindt het goed dat onderwijs doorgang kan vinden omdat samen met klasgenoten naar school gaan cruciaal is voor de ontwikkeling van kinderen. De VO-raad gaf eerder deze week al aan graag te willen dat de scholen openblijven.

"Eerder hebben we gezien dat schoolsluitingen negatieve gevolgen hebben voor kinderen. Niet alleen vanwege mogelijke leervertraging, maar ook omdat er zorgen zijn over hun welzijn", aldus de voorzitter van de PO-Raad, Freddy Weima. "Dat neemt niet weg dat we begrijpen dat scholen zich in een ongelooflijk ingewikkelde situatie bevinden waarbij het onontkoombaar is dat klassen tijdelijk thuis zitten en er soms hele scholen tijdelijk dichtgaan. De aangescherpte maatregelen vragen ook weer veel van de scholen en hun medewerkers, die zich soms zorgen maken over hun gezondheid."