Den Haag

Den Haag

Rutte: 'Boodschap komt niet over, reken ik mezelf aan'

(ANP) Demissionair premier Mark Rutte erkent dat de coronaboodschap van het kabinet, met name over het belang van testen en thuisblijven bij klachten, onvoldoende overkomt. "Dat reken ik mezelf aan", zegt hij. Hij vindt ook dat daarvoor excuses op hun plaats zijn.

Het kabinet heeft de afgelopen weken veelvuldig gehamerd op naleving van de basismaatregelen tegen het coronavirus. Toch zijn de besmettingscijfers blijven oplopen. En uit allerlei onderzoeken blijkt volgens Rutte dat "ons gedrag sinds 12 november beperkt is veranderd". Nog altijd laat een meerderheid zich bij klachten niet testen.

Rutte erkent dat hij, toen in september de meeste coronabeperkingen kwamen te vervallen, "onvoldoende heeft benadrukt" dat de basisregels wél bleven gelden. Hij had naar eigen zeggen "preciezer moeten benoemen" dat de besmettingen weer konden oplopen, en dat maatregelen dan terug konden keren.

Maar Rutte benadrukt ook dat de ontwikkeling van de pandemie zich niet altijd even nauwkeurig laat voorspellen. "Heel Europa worstelt daarmee", zegt hij. De vondst deze week van een nieuwe variant in Zuid-Afrika, die mogelijk nog besmettelijker is dan de huidige, laat volgens de demissionaire premier nog maar eens zien hoe "ongelofelijk ingewikkeld" het is om grip op het virus te houden.