Genève

Genève

WHO bestempelt nieuwe coronavariant als zorgelijk

(ANP) De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de nieuwe coronavariant die is ontdekt in Zuid-Afrika als zorgelijk bestempeld. De variant krijgt de naam Omicron, zoals ook eerdere varianten benoemd zijn met een letter uit het Griekse alfabet. Voorlopig onderzoek laat volgens de WHO zien dat het virus met deze mutaties besmettelijker is dan eerdere varianten, terwijl de heersende Delta-variant al voor een besmettingsgolf in Europa en elders zorgt. Volgens de WHO is ook de kans op een herbesmetting bij Omicron mogelijk groter dan bij andere varianten. De nieuwe variant is goed op te sporen met huidige PCR-testen en er wordt verder onderzoek naar gedaan. De WHO vraagt landen daaraan bij te dragen, onder andere door snel nieuwe uitbraken met Omicron te melden. De organisatie roept burgers op zich aan al beproefde coronamaatregelen te houden, zoals regelmatig handenwassen, voldoende ventileren, afstand houden en mondkapjes dragen. Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) had de nieuwe coronavariant B.1.1.529 ook als zorgelijk aangeduid. De variant komt voor in het zuiden van Afrika en is ook vastgesteld in een klein aantal andere landen, waaronder België.


Parijs

Parijzenaren moeten bij drukte buiten mondkapje dragen

(ANP) Het stadsbestuur van Parijs heeft het vrijdag verplicht gesteld om op plaatsen waar veel mensen samenkomen voortaan ook in de buitenlucht een mondkapje te dragen. De maatregel wordt nodig geacht omdat het aantal besmettingen in de Franse hoofdstad hard oploopt. 

Mondkapjes zijn onder meer verplicht op markten, rond scholen en universiteiten, bij evenementen en in wachtrijen. In een verklaring schrijft de Parijse politie dat het aantal coronabesmettingen in de afgelopen week is opgelopen tot 266 per 100.000 inwoners. In oktober lag het aantal nog tussen de 50 en 100.