Kimberley Bos uit Ede (archieffoto) heeft zich geplaatst voor de Olympische Spelen.
Kimberley Bos uit Ede (archieffoto) heeft zich geplaatst voor de Olympische Spelen. Epa/filip Singer

Bos pakt olympische ticket

Edese ijzersterk        in Innsbruck

INNSBRUCK (ANP) Skeletonster Kimberley Bos kan zich gaan voorbereiden op haar tweede deelname aan de Winterspelen. De 28-jarige Edese eindigde bij de tweede wereldbeker in Innsbruck opnieuw als tweede. Vorige week behaalde ze op dezelfde baan eveneens de tweede plek tijdens de eerste wereldbeker.


Bos heeft nu voldaan aan de olympische eis voor een klassering: twee keer in de top 8. Ze moet er nu alleen nog voor zorgen dat ze in januari in de eindstand van de wereldbeker in de top 25 staat. Dat is normaal gesproken een formaliteit. "Alleen als ze nu geen races meer zou doen, kan ze misschien nog buiten de top 25 vallen. Maar dat is onrealistisch natuurlijk", liet technisch directeur Vincent Kortbeek van de Bob- en Sleebond Nederland weten.

Bos liet zich in soortgelijke bewoordingen uit. "Een plaats bij de eerste 25 is heel reƫel na deze twee tweede plekken, maar helemaal zeker is het nog niet, zo hebben we uitgerekend. Maar het mag nu ook geen probleem zijn."

Bos eindigde tijdens de tweede wereldbeker opnieuw achter Europees kampioene Elena Nikitina uit Rusland. Na twee runs bedroeg het verschil slechts 0,20 seconde. De Italiaanse Valentina Margaglio belandde op de derde plaats, op 0,45 van de winnares.

De omstandigheden in Innsbruck waren anders dan vorige week. "Het sneeuwde nu en dan is het afwachten wat er gaat gebeuren", legde Bos uit. "Het kan namelijk dat niet iedereen sneeuw heeft. Dat was echter niet zo, dus het was een goed en eerlijk gevecht. Het ging gewoon weer hartstikke lekker. Ik ben heel constant, waar je bij anderen ziet dat er veel plekken wisselen ten opzichte van een week geleden. Dat is dus een goed teken."


ACHTERSTAND In het wereldbekerklassement heeft Bos een achterstand van 30 punten op de Russin. De volgende wereldbeker is volgende week vrijdag in het Duitse Altenberg. "Dat is weer een andere baan. Ik verwacht, gezien het verleden, niet dat ik deze lijn daar door kan trekken. Toch hoop ik ook daar een mooie uitslag neer te zetten en mezelf te verbeteren ten opzichte van mijn elfde plek op het WK in Altenberg vorig seizoen."

Tijdens haar olympische debuut bij de Winterspelen van 2018 in Zuid-Korea belandde Bos op de achtste plaats.