26 november 2021 om 20:41

Hockey

Oranje speelt gelijk tegen Belgiƫ bij debuut Delmee

AMSTELVEEN (ANP) De Nederlandse hockeyers hebben bij het debuut van bondscoach Jeroen Delmee gelijkgespeeld tegen BelgiĆ«. 

In het lege Wagener Stadion in Amstelveen werd het in de Pro League 2-2 tegen de regerend wereld- en olympisch kampioen. Na de reguliere speeltijd won Oranje wel de shoot-outs met 3-0, goed voor een bonuspunt.

Terrance Pieters bracht Oranje na ruim een half uur aan de leiding. Hij schoot van dichtbij raak, na goed voorbereidend werk van Thierry Brinkman, die door Delmee tot aanvoerder werd benoemd. Kort na het doelpunt van Pieters maakte Alex Hendrickx gelijk uit een strafcorner.

Jip Janssen zette Nederland opnieuw op voorsprong. Dat deed hij uit een strafbal, die was toegekend omdat Dennis Warmerdam naar de grond was gewerkt. Opnieuw nam Hendrickx de gelijkmaker voor zijn rekening, wederom uit een strafcorner.

Delmee, die liefst 401 interlands speelde, volgde na de Olympische Spelen van Tokio Max Caldas op als bondscoach. Hij voerde een flinke metamorfose door. Zo liet hij onder anderen Dennis Warmerdam, Koen Bijen, Tijmen Reijenga, Steijn van Heijningen en Jasper Brinkman debuteren. Zij moeten oud-gedienden als Robbert Kemperman en Jeroen Hertzberger doen vergeten. Hertzberger was in Amstelveen aandachtig toeschouwer.

Na de reguliere speeltijd werd er overgegaan tot shoot-outs. Brinkman, Thijs van Dam en Jonas de Geus waren trefzeker, terwijl alle Belgische inzetten werden gekeerd door keeper Maurits Visser, die een goede indruk achterliet. In Tokio was Pirmin Blaak nog de doelman.