Afbeelding
Wouter van Dijk

Burgemeester Luteijn: ‘Wees scherper op basisregels’

27 november 2021 om 06:33 Corona

BARNEVELD Burgemeester Jan Luteijn roept alle Barnevelders op zich scherp aan de basisregels te blijven houden om verdere besmettingen met het coronavirus tegen te gaan. Afgelopen week werden in deze gemeente in één week tijd bijna duizend besmettingen geteld.

Het virus laait nu zo snel weer op, dat de druk op de zorg ernstig toeneemt, zegt Luteijn. Sinds woensdag is de anderhalve meter afstand tot elkaar weer verplicht. ,,Kunnen we het opbrengen ons gedrag wéér aan te passen?’’, vraagt de burgemeester. ,,In onze gemeente is dit momenteel, met een record aantal besmettingen en toenemende aantallen ziekenhuisopnames en overlijdens zeer relevant.’’ Afgelopen week overleden er acht Barnevelders aan de gevolgen van covid-19. Sinds het begin van de metingen van het RIVM zijn er in deze gemeente nu 74 inwoners overleden aan deze ziekte.

In de strijd tegen corona heeft toename van de vaccinatiegraad (momenteel 70 procent onder alle volwassenen in deze gemeente) op dit moment prioriteit, meldt het college van burgemeester en wethouders. ,,We streven daarbij naar het bereiken van een hogere vaccinatiegraad op een manier die goed bij de lokale gemeenschap past. Voorop staat, dat vaccineren een vrije keuze is.’’

Inzet van de vaccinatiebus van de GGD is volgens het college één van de methodes. Vandaag en zaterdag over twee weken staat deze bus in Voorthuizen, komende vier donderdagen in Barneveld. ,,Daarnaast kan de GGD, op verzoek van de huisarts, vaccins leveren voor vaccineren via de huisartsenpraktijk.’’ Over het eerder afgeschoten plan voor inzet van de vaccinatiebus in Kootwijkerbroek, zegt het college in antwoord op vragen hierover van Pro’98 en Lokaal Belang: ,,Het bleek dat de komst van de vaccinatiebus bij veel Kootwijkerbroekers op weerstand kon rekenen en dat mensen de bus niet zouden bezoeken. Daarmee was er dus geen draagvlak voor dit middel.’’ Draagvlak is er volgens de gemeente wel voor de vaccinatiebus in Barneveld, waar elke donderdag gemiddeld 150 tot 200 mensen komen om zich, zonder afspraak, te laten vaccineren tegen corona.

Luteijn: ,,Ik ben trots op de veerkracht die onze lokale samenleving blijft tonen.’’ Hij doelt met name op de positie van horeca-ondernemers, kerken, winkeliers en vrijwilligers van sportclubs.

Wouter van Dijk