Sharmila Stoop: ,,Na vijftien dagen wachten, was ik inderdaad zwanger. We hadden ongelooflijk veel geluk.''
Sharmila Stoop: ,,Na vijftien dagen wachten, was ik inderdaad zwanger. We hadden ongelooflijk veel geluk.'' Freek Wolff

‘Een buik vol’ pijn én nieuw leven

27 november 2021 om 19:00 Mensen

BARNEVELD Ze spreekt en schreef uit eigen ervaring. Drie fases omschrijft de Barneveldse Sharmila Stoop-Veerman (37) in haar boek ‘Een buik vol’: de pijn van een cyste door de aandoening endometriose, haar ivf-behandeling en zwangerschap van Micha.

Sharmila was in het jaar 2018 bewust bezig met afvallen, maar de pondjes vlogen er wel erg gemakkelijk af. Ze werkt in de zorg en kreeg moeite om de nachtdienst in te gaan, omdat de pijn tijdens haar ongesteldheid wel zeer heftige vormen begon aan te nemen. Ook medicatie hielp niet meer. Begin december werd ze niet lekker en moest ze erg veel overgeven.

,,Ik begon echt ziek te worden en ik at en dronk heel weinig meer. In die tijd was ik bij mijn man in Zwanenburg die aan het werk was. Met mijn schoonmoeder ben ik daar op 5 december naar een huisarts gegaan. Hij vond dat het leek op een blindedarmontsteking, dus verwees hij me naar het ziekenhuis. Na een echo en scan keken ze verder, maar ze konden niks vinden. Ook een darmspoeling op 16 december leverde niks op. Eind december werd nog een scan gemaakt en zagen ze toch iets zitten. Dat bleek een cyste te zijn, die aan een eierstok hing. Dat veroorzaakte enorme pijn. Hij had een doorsnede van zes centimeter.”

ONBEKEND EN ONVERKLAARBAAR De onderliggende oorzaak die tot de groei van een cyste had geleid bleek endometriose te zijn. Dit is een aandoening waarbij het baarmoederslijmvlies op verschillende plekken in je lichaam gaat zitten. Door ophoping hiervan ontstaan cystes. Een cyste is een abnormale lichaamsholte die afgelijnd is door epitheelweefsel. Het is in principe goedaardig en kan gevuld zijn met lucht, vocht of semi-vast materiaal en heeft een semipermeabele wand. Dat betekent dat er wel vocht in kan maar niet uit. Hierdoor groeit ze. ,,Endometriose is een chronische ziekte, waarbij het baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoederholte bevindt. Ophoping hiervan kan leiden tot ontwikkeling van cystes en dat is bij mij gebeurd. De exacte oorzaak is nog steeds onbekend en onverklaarbaar.”

Het kan kindloosheid veroorzaken, als je deze aandoening lang z’n gang laat gaan

De dokter maakte een afspraak voor een operatie op 28 januari 2019, maar de pijn (zwaar krampgevoel) nam nog meer toe, zodat ze ten einde raad was en intussen 25 kilo lichter. Sharmila slikte drie soorten pijnstillers die nog niet voldoende hielpen. Daarom bezocht ze op 10 januari weer het ziekenhuis en kon ze op 16 januari geopereerd worden. ,,Een chirurg heeft de cyste uitgezogen en de volgende dag had ik al geen pijn meer. Zo is het probleem opgelost.”

IVF-BEHANDELING Intussen had een arts Sharmila al geconfronteerd met een nare boodschap naar aanleiding van de ingreep. ,,Hij zag geen mogelijkheid dat ik nog via de normale weg zwanger kon worden. Want endometriose zorgt ervoor dat alles dichtslibt. Mijn eileiders waren al dicht, terwijl ik het geluk had dat mijn eierstokken nog intact waren. Daarom wees de arts me er direct op dat ik alleen via ivf-behandeling nog zwanger kon worden.”

Sharmila ging tijdelijk de overgang in, zodat haar lichaam tot rust kon komen. Daarna kon ze in principe beginnen met ivf. Hoewel ze haar vriend nog maar negen maanden kende, voelde de relatie wel heel solide en besloten ze samen om voor ivf-behandeling te gaan, omdat uitstel hiervan minder kans zou geven op een zwangerschap. ,,Want ik was toen 35 en nog relatief jong voor zo’n behandeling. Maar hoe langer ik zou wachten, hoe moeilijker dit zou worden.”

In april 2019 kreeg Sharmila de eerste injectie om eitjes aan te maken. Dit lukte, zodat op 15 mei de samensmelting van een eicel met een zaadcel in haar lichaam teruggeplaatst werd. ,,Toen was het vijftien dagen wachten en was ik inderdaad zwanger. Het was in één keer raak en heel bijzonder. We hadden ongelooflijk veel geluk.”

Op 13 januari 2020 werd Micha geboren, drie weken te vroeg. Nu is haar zoon alweer 22 maanden en gezond. ,,De bevalling ging heel goed, maar de herstelperiode was niet zo makkelijk.” Nu kan het lichaam van Sharmila eventueel weer cystes aan gaan maken in een periode van ongesteldheid. ,,Er zitten er wel weer een paar, maar die zijn niet vervelend.”

VAN DE RADAR De Barneveldse had er behoefte aan om haar ervaringen van zich af te schrijven, ook om de mensen in haar omgeving een beeld te geven waarom ze lange tijd ‘van de radar’ was geweest. ,,Ik was in mijn eigen wereldje terecht gekomen.”

Ze ging schrijven en vond uitgeverij Schrijverspunt bereid om haar boek te publiceren. Dat werd ‘Een buik vol’. De reden dat ze het schreef, was ook omdat ze merkte dat veel vrouwen met endometriose (online) beaamden dat het lang duurde voordat deze diagnose werd gesteld. Veel artsen zijn hier immers niet zo goed van op de hoogte. ,,Bovendien kan het kindloosheid veroorzaken, als je deze aandoening lang z’n gang laat gaan.”

Eén op de vijf vrouwen loopt immers een behoorlijke kans om dit te krijgen, weet de Barneveldse. Sharmila wilde ook laten zien dat het toch wel degelijk mogelijk is om desondanks zwanger te worden en een gezond kind te krijgen. ,,Je leest er weleens iets over, maar die verhaaltjes zijn vaak erg klein.” Sharmila en haar man denken intussen ook aan een tweede kind via ivf, terwijl een tweede poging hiermee mislukte. ,,Daarom kozen we nu even voor een periode van rust, zodat het lichaam hopelijk straks weer klaar is voor een derde poging.”

Het boek zal 1 december verschijnen. De voorkant laat een foto van Sharmila’s buik zien, met daarop een hand van haar zelf en van haar man.

Freek Wolff

Afbeelding