Amsterdam

Amsterdam

Dit jaar geen officiële nieuwjaarsvieringen

(ANP) Het nationale aftelmoment op het Museumplein in Amsterdam op oudejaarsavond gaat niet door. Ook de door de gemeente georganiseerde nieuwjaarsvieringen en vuurwerkshows in de stadsdelen worden geannuleerd. Dat heeft burgemeester Femke Halsema besloten.

Door de snelle stijging van de aantallen coronabesmettingen en ziekenhuisopnames en de extra coronamaatregelen zijn de vooruitzichten somber. Het is niet verantwoord om door te gaan met de voorbereidingen, aldus de gemeente.


Oud marineterrein wordt 'innovatief' nieuw stuk stad

(ANP) Het Amsterdamse stadsbestuur heeft de plannen bekendgemaakt voor het Amsterdamse Marineterrein. Het gebied in het centrum van de stad, dat honderden jaren in handen was van Defensie, krijgt een stadspark, zo'n achthonderd woningen en er komen ongeveer 2300 arbeidsplaatsen voor kleinere innovatieve bedrijven. Ook is er plek voor 1400 studenten en onderwijspersoneel en voor activiteiten op het gebied van kunst, cultuur en sport.

De plannen zijn dinsdag vrijgegeven voor inspraak. Volgens verantwoordelijk wethouder Victor Everhardt komt de nieuwe wijk in het teken te staan van innovatie en oplossingen voor stedelijke vraagstukken. De buurt is deels autovrij en blijft voor 70 procent onbebouwd. De gebouwen worden 20 tot 30 meter hoog, met enkele uitschieters van 40 meter. Alle monumentale gebouwen blijven behouden.

Het terrein op het eiland Kattenburg, aan de oostkant van de binnenstad, was sinds 1655 in gebruik door de Koninklijke Marine en hermetisch afgesloten voor Amsterdammers. In 2013 kondigde het ministerie van Defensie aan het gebied aan Amsterdam terug te willen geven vanwege bezuinigingen.


Mini-burgerberaad komt met 26 klimaatvoorstellen

(ANP) De aanleg van een groot bos, meer gebruik van aardwarmte en de oprichting van een isolatiefonds. Dat zijn drie van 26 concrete voorstellen bedacht door het zogenoemde mini-beraad, ofwel honderd Amsterdammers die gevraagd zijn om na te denken over maatregelen om de klimaatdoelstellingen van de stad te halen.

De deelnemers, die onder leiding van de voormalige Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer twee weken lang de koppen bij elkaar staken, overhandigden hun ideeën maandag aan wethouder Marieke van Doorninck. "Ik ben blij verrast door de waardevolle uitkomst van dit mini-burgerberaad dat berust op een geweldige inzet en inventiviteit van de deelnemers", aldus Brenninkmeijer.

"Ik hoop dat de gemeente Amsterdam de uitkomst van dit mini-burgerberaad omarmt en om kan zetten in CO2-maatregelen."