Ziekenhuis Gelderse Vallei start een mantelzorgprogramma.
Ziekenhuis Gelderse Vallei start een mantelzorgprogramma. ZGV

ZGV start met mantelzorgprogramma

EDE Ziekenhuis Gelderse Vallei vindt de taak van mantelzorgers heel belangrijk en meldt dat zij om die reden een mantelzorgprogramma opzet. In dit programma worden mantelzorgers al tijdens de opname intensief betrokken bij de zorg voor een patiënt. Zo leren zij hoe zij hier thuis mee door kunnen gaan.
,,Bij het herstellen van een operatie komt er veel op patiënten af", stelt een woordvoerder van het ziekenhuis. ,,Het kan fijn zijn om alle informatie te delen met iemand die dichtbij hen staat, zoals een familielid of een kennis. Deze mantelzorgers leren tijdens de opname hoe zij hun naaste kunnen ondersteunen bij het in en uit bed komen, bij het eten, drinken en de dagelijkse verzorging."

Chirurg Tjarda van Heek vertelt dat mantelzorg een positief effect heeft op het herstel van patiënten. ,,Doordat mantelzorgers dichtbij de patiënt staan, voelt de patiënt zich op zijn of haar gemak. Ze kunnen eerder naar huis, hebben minder complicaties en worden minder vaak opnieuw opgenomen in het ziekenhuis. Ook wordt de verpleegkundige ontlast. Door collegiale crowdfunding kon het programma zich verder ontwikkelen. Er zijn nu al twee speciaal ingerichte mantelzorgerkamers zijn.”

Het DarmLeverCentrum (DLC) van Ziekenhuis Gelderse Vallei startte eind 2020 met het mantelzorgprogramma. Patiënten van 70 jaar of ouder die een grote buikoperatie ondergaan en patiënten die bij hun operatie een stoma krijgen, komen in aanmerking voor dit programma.

De reacties van patiënten en mantelzorgers zijn lovend. Een patiënt zegt: ,,Het is heel fijn om bij elkaar te zijn in een periode waarin veel gebeurt en verandert. Mijn man luistert mee, helpt me en ondersteunt mij waar nodig. Daarnaast is zijn aanwezigheid geruststellend. Het voelt gewoon veilig”.

Meer info: www.geldersevallei.nl/mantelzorg.