Bannon, ex-adviseur van Trump, geeft zichzelf aan

Bannon, ex-adviseur van Trump, geeft zichzelf aan

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) Steve Bannon, een omstreden ex-adviseur van de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump, heeft zichzelf aangegeven bij de nationale recherche FBI in Washington. 


Justitie wil hem vervolgen voor minachting van het parlement. Het is voor het eerst in bijna 40 jaar dat aanklagers dat doen.


BESTORMING CAPITOOL Bannon had geweigerd te getuigen voor een parlementscommissie over de bestorming van het parlementsgebouw Capitool op 6 januari. Hij kan maximaal een jaar celstraf krijgen.

Een rechter had zijn arrestatie bevolen. Justitie wil weten of er een link was tussen het Witte Huis en de Trump-aanhangers die het Capitool aanvielen.

Na zijn overgave aan de FBI verscheen hij voor een rechtbank. Kort daarna werd hij vrijgelaten zonder betaling van een borgsom, melden Amerikaanse media. De zaak is uitgesteld tot donderdag.


Bannon had in zijn podcast kort voor de Capitool-stormloop gezegd dat de ,,hel gaat losbreken", maar wilde dat niet toelichten bij de parlementscommissie. 


IMMUNITEIT Hij beriep zich op immuniteit die adviseurs van de president zouden hebben. Bannon had ook geweigerd bepaalde documenten te overhandigen.

Bannon (67) speelde een belangrijke rol bij Trumps verkiezingswinst in 2016. Hij was jarenlang diens adviseur.